Pokud si chcete zasadit rakytník, nemusíte přemýšlet, kam s ním. Není náročný

 Zahrada 
10. října 2020 10:45 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rakytník má léčebné účinky Depositphotos
Rakytník je odolný a nenáročný na péči i prostor ve vaší zahradě, zároveň vás obdaruje cennými plody. Jde o velmi dekorativní a dlouhověký keř. Pěstuje se pro plody ve tvaru podlouhlých bobulek, které jsou pro vaše zdraví velmi cenné.

Rakytník je opadavá dřevina z čeledi hlošinovitých tvořící keře nebo malé stromy s nažloutlými květy a oranžovými plody.

Zdraví ze zahrady

Plody rakytníku jsou zdrojem vitaminu C, A, D, F, K skupiny B. Dále obsahují pektin, silici, třísloviny, oleje a důležité minerály. Pravidelné pojídání plodů rakytníku slouží jako prevence proti onemocnění těla i včetně civilizačních chorob. Povzbuzuje odolnost proti infekci a stresu. Velmi příznivě působí na krevní oběh, působí hojivě na sliznice dýchacího ústrojí, trávicího ústrojí i na klouby. Rakytník oplývá řadou léčebných účinků na lidský organismus. Působí detoxikačně, má antioxidační účinek, podporuje imunitu, ovlivňuje pozitivně funkci kardiovaskulárního systému, pomáhá snižovat krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu a hojí poranění kůže.

Jak si rakytník vypěstovat

Podzim je vhodnou dobou k výsadbě sazenic rakytníku. Na malé zahrádky se hodí zakrslé rakytníky. Vyšší kultivary můžete tvarovat do podoby stromku, který bude na zahradě poskytovat stín. Rakytník vysaďte na slunné místo.

Je nenáročný na živiny i vláhu. Vláhu si dovede vytáhnout i z velkých hloubek, uplatní se proto i na svazích, které svými kořeny zpevní. Mladým sazenicím rakytníku musíte za sucha dopřát zálivku. Rakytníky je důležité pěstovat ve skupince. Nejlepší je vysadit více samičích rakytníků a k nim dva keře samčí. Pyl přenáší vítr, proto je vysaďte blízko sebe a pokud možno z návětrné strany.

Sklizeň plodů

Plody rakytníku dozrávají na konci srpna až v říjnu, podle odrůdy. Je důležité sklízet rakytník včas, protože v přezrálých bobulích se snižuje obsah důležitých látek. Snazší je sklizení přemrzlých plodů, ale jejich hodnota se sníží. Chuť je však lahodnější.

Zralé plody jsou velmi chutné i čerstvé. Velmi účinná je šťáva z nich vylisovaná. Oblíbené jsou i sirupy, marmelády a likéry. Plody rakytníku můžete usušit, rozemlít a užívat čajovou lžičku ráno. Z bobulí rakytníku připravíte i výtečný čaj nebo macerád, který zachová veškeré vitaminy. Dále čtěte: Nosní kapky nemusíte kupovat, vyrobte si vlastní. Fungují rychle a jsou bez zbytečné chemie.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve