Vypěstujte si vlastní česnek. Přichází ideální čas k jeho zasazení

 Zahrada 
16. října 2020 11:12 / Eva Vogelová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Sázení česneku není náročné, ale musíte se držet několika pravidel  Depositphotos
Chmurné počasí a nízké venkovní teploty nemá rád téměř nikdo. Potěšit může alespoň zahrádkáře, protože právě říjen je ideální měsíc pro sázení česneku. Výsadbu proveďte, když teploty pomalu začínají klesat pod deset stupňů Celsia. Měli byste to stihnout předtím, než budou záhony zcela promrzlé. Jak správně zasadit česnek, abyste měli příští rok bohatou úrodu?

Vypěstovat si vlastní česnek, je mnohem lepší, než si ho kupovat v obchodě. Pokud máte zahradu, se sázením už příliš neotálejte. Připravte si na něj půdu a s chutí se vrhněte do výsadby. Přišel na ni totiž nejvyšší čas.

Připravte záhony na sázení

Předtím, než začnete česnek sázet, můžete připravit půdu. Záhony by měly být na slunném místě, kde na ně alespoň občas bude svítit slunce. Půda musí být dostatečně propustná. Záhon připravte zhruba týden až čtrnáct dní před sázením.

Zryjte ho zhruba do hloubky patnácti až dvaceti centimetrů a odstraňte z něj plevel. Následně ho pohnojte. Česnek však nemá rád chlévský hnůj, využijte raději průmyslové hnojivo určené speciálně k sázení cibulovin.

Před výsadbou byste měli česnek namořit

Předtím, než česnek zasadíte, byste ho měli namořit. Díky tomu ho ochráníte před napadením houbovými chorobami. Můžete to provést v hypermanganovém roztoku. Pokud však chcete česnek mořit raději bez chemie, využijte teplou vodu.

Ohřejte ji na padesát stupňů Celsia a dejte to ní stroužky zhruba na půl hodiny. Přes výsadbou rozhodně nezbavujte stroužky česneku slupky. Jde o poměrně rozšířenou chybu, která by mohla cibuloviny nadobro pohřbít.

Sázení česneku není žádná věda

Nakonec už zbývá samotná výsadba česneku. Pokud se budete držet určitých pravidel, s největší pravděpodobností budete mít příští rok bohatou úrodu. K sázení česneku rozhodně nepoužívejte kolík, zkuste raději lopatku. Pod stroužky by totiž mohla zůstat vzduchová kapsa. Sázejte je do hloubky zhruba osmi až deseti centimetrů.

Řádky by měly být od sebe zhruba dvacet pět centimetrů vzdálené a stroužky v řádcích zhruba deset centimetrů. Česnek zahrňte zeminou a už nepečujte, i kdybyste chtěli. Zalévat byste ho neměli, aby nezačal hnít. Přečtěte si, co dělat na zahradě se zelenými rajčaty. Určitě je nevyhazujte.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008