Aby byly šípky opravdovou zásobárnou vitaminů, je potřeba je sesbírat v pravý čas a správně nasušit
Podzim je období sklizně vaší celoroční poctivé práce. Na záhonech a v zahradách dozrává celá řada druhů ovoce a zeleniny. A nejenom tam. Hodně pokladů lze najít také v lese nebo na louce. K nim patří i šípky, které jsou velkým zdrojem vitaminu C a obsahují léčivé látky, které příznivě působí na bolesti žaludku nebo močových cest.
Jak poznat zralé plody
Šípky je potřeba trhat v době, kdy jsou už dokonale zralé. To poznáte nejenom podle barvy, která by měla být sytě červená. Na dotek jsou plody tvrdé a uvnitř je vidět vrstva červenooranžové dužiny se žlutými semínky s jemnými, ale pichlavými chloupky. Naopak změklé nebo nahnědlé plody nesbírejte.
Kdy vyrazit na sběr
Ideální dobou na sběr je říjen, nejlépe do doby, než přijdou první mrazíky. Přemrzlé šípky k sušení nejsou vhodné. Navíc obsahují mnohem méně vitaminu C, takže tím klesá i jejich účinnost.
Bez rukavic to nejde
Než vyrazíte na sběr, dobře se na něj vybavte. Především potřebujete silnější rukavice a nějaké nůžky. Stejně tak si vezměte na sebe nějaké starší oblečení. I když kvetoucí šípková růže vypadá neškodně, počítejte s tím, že tato něžná kráska je plná ostrých trnů. Na plody si vezměte plátěný sáček nebo tašku, ale ne igelitovou. Šípky by se v ní totiž mohly rychle zapařit.
Péče o plody
Jakmile si šípky přinesete domů, přeberte je a odstraňte všechny větvičky, lístky, naměklé, zhnědlé, plesnivé nebo poškozené plody. Vše poté pečlivě umyjte a zbavte stopek i "bubáků". Nyní jsou plody připraveny k dalšímu zpracování.
Sušení šípků
Aby v šípkách zůstalo co nejvíce vitaminu C, je potřeba je co nejšetrněji usušit. Skvělým pomocníkem je v tomto procesu sušička ovoce, ale pokud ji nevlastníte, zkuste to postaru. Pokud to počasí dovolí, nechejte je vyschnout jen tak na vzduchu, třeba na plechu vyloženým pečicím papírem. Pravidelně je kontrolujte, zda neplesniví. Další možností je trouba. Nastavte ji na co nejnižší teplotu (maximálně na 60 °C), šípky dejte na plech a vložte do trouby. Správně usušené plody jsou tmavě červené, dají se dobře rozlomit a rozdrobit. Šípky skladujte v temnu v dobře uzavíratelné skleněné dóze. Takto vám vydrží i rok. Kromě čaje si z nich můžete připravit ocet, olej nebo marmeládu. Jak na to, jsme psali zde.