Nepodceňte jarní přípravu půdy, má totiž nemalý vliv na výnosy pěstovaných rostlin

 Zahrada 
25. března 2020 10:20 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Už nyní můžete připravovat půdu na výsev Depositphotos
Jarní příprava půdy je nezbytná pro výnosy pěstovaných rostlin. Důležité je udržet v zemině hodně vláhy a dodat jí potřebné živiny.

Jarní příprava půdy nastává v okamžiku, kdy se hlína do hloubky deseti centimetrů prohřeje alespoň na sedm stupňů Celsia. Zkušený zahrádkář připravenost půdy odhadne. Práce, které je nutné udělat, záleží na tom, jak důkladně jste záhony ryli na podzim. Pokud byla zemina zrytá, postarala se zima – mráz o rozdrobení větších hrud. V hlíně by mělo být dostatečné množství vláhy. Půdu je nutné provzdušnit. Použijte přitom vidle a kypřiče. 

Udržujte správnou vlhkost

Letos bylo na většině území málo sněhu. I dobře prorytý záhon může být ve svrchní vrstvě slehlý. V takových případech je nutné opětovné rytí. Je dobré dát do hlíny deseticentimetrovou vrstvu kompostu, který zaryjete do dvaceticentimetrové hloubky. Organické zbytky provzdušní hlubší vrstvy půdy. Lepších výsledků docílíte, když zarývaný kompost prohnojíte, například dusíkatými hnojivy, hrubozrným vápencem. Odpařovaní vody z půdy zabráníte přerovnáním povrchu záhonu.

Prokypření půdy

Zemině na záhonech prospěje prokypření, které se projeví na pěkném tvaru mrkve, petržele a další kořenové zeleniny. Na prokypření půdy jsou nejlepší rycí vidle, kypřiče, kultivátory. Záhon prokypřete v jednom směru, poté rozhoďte kompost, to vše zapracujte v příčném směru. Jestliže máte po zimě na záhonech hroudy větší, zpracujte je údery kopáče s hroty. 

Jaký nástroj je nejlepší

Kypřiče patří mezi velmi účinné pomocníky. Na výběr jsou nástroje se třemi hroty, které jsou vhodné pro uvolňování, provzdušňování půdy. Kypřiče s hvězdicovitými rotujícími nástroji jsou určeny pro přípravu půdy na setí, kypření půdy na záhonech. Drápkové kypřiče použijte k rozrušení povrchu půdy, k vytrhávání plevelu. Hodně práce na zahradě však udělají obyčejné motyčky. Využijete pro zkypření povrchů, odstraňování plevelů. Širší motyčky použijte ke kopání, s užšími a šípovitými lze efektivně pracovat i tahem. Dále čtete: Příprava zahrady na jaro.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod