Vyrobte si originální květináč na balkon i zahradu

 Zahrada 
09. července 2018 16:11 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pořiďte si dekoraci, kterou vám bude každý závidět Shutterstock
Letos jde o velmi populární záležitost. Kaskádovitý květináč můžete sice koupit v obchodě, ale počítejte s tím, že stojí docela dost. Navíc když si jej vyrobíte doma, budete originální.

Není na tom vlastně vůbec nic. Výroba kaskádovitého květináče je snadná a v celé vaší ulici budete za hvězdu. Můžete si jím ozdobit balkon nebo venkovní posezení na zahradě. Sázet do něj můžete květiny, ale třeba i bylinky nebo jen dekorativní trávu. Je na vaší fantazii, co si zvolíte.

Výběr materiálu

Pěstování květin se datuje až do starověku. Už staří Egypťané, Řekové a Římané měli rádi nejrůznější rostliny a byliny, které toužili opečovávat na svém pozemku. Tehdy se všechno pěstovalo výhradně v hliněných nádobách. Tysi pochopitelně můžete vyrobit také, ale pak bude výroba o něco zdlouhavější. Pokud se na hlínu necítíte, tak nezoufejte, protože materiálů, ze kterých si květináč můžete vyrobit, je dnes nespočet.

Třeba Maurové v jižním Španělsku tvořili jakési květináčové mozaiky, což bylo sice náročné na výrobu, ale zase nádherné na pohled. Ve staré Anglii nebo Itálii pak tamější zahradníci zase hojně využívali kamenné nebo olověné nádoby. Ty pak osazovali okrasnými rostlinami. I to můžete na své zahradě mít. Pokud nechybí chuť do tvoření a fantazie, je možné všechno.

Historie květináčů

Postupem času se však začaly využívat nové a atraktivnější styly, materiály i barvy. Už v 19. století byla bohatě rozšířena výroba všech druhů květinových nádob. V továrnách se vyráběly i květináče z litiny, kamene, olova a terakoty. Časem se pak přidaly i květináče keramické, plastové, sklolaminátové či pozinkované.

Nádobám na pěstování květin se neříká jen květináče. Může to být i kořenáč, květník, truhlík nebo jednoduše květinový obal. Běžné standardní květináče jsou nádoby, do kterých se rostliny sázejí přímo a přebytečná voda odtéká otvory do misky či obalové nádoby. Pokud se zaléváním máme problém, pak je vhodné zvolit samozavlažovací květináč nebo truhlík. Ten většinou obsahuje vyjímatelnou vložku, do které se rostlina zasadí, a samozavlažovací set obsahující separační desku, měrku s ukazatelem stavu hladiny vody a balením substrátu na vytvoření drenážní vrstvy.

Závěsné květináče

Jde o tradiční typ květinových nádob na pěstování zejména převislých rostlin. Nicméně pěstovat v nich můžeme prakticky cokoliv, co nás napadne. Pokud je seskládáme do kaskády, pak budou obdivovány ze všech stran. Ovšem jejich největší výhodou je bezesporu to, že oproti klasickému květináči můžete na stejné ploše pěstovat až několikanásobně více rostlin a květin. 

Výroba krok za krokem

1. Potřebovat budete tři květináče kónického tvaru, které do sebe dobře zapadnou. Případně je můžete upevnit provázkem. Volba materiálu je čistě na vás. Na ven přijde vhod terakota či zinek, do obýváku se zase lépe bude hodit lehký plast.

2. Substrát použijte podle zvolených rostlin. Jiný využijete v případě pokojových rostlin, jiný pokud zvolíte byliny.

3. Květináče vyplňte drenáží (mohou být kamínky), pak substrátem. Chcete-li, můžete v této fázi přidat i trochu hnojiva. Teprve pak rozložte rostliny a zasypte je substrátem až po okraj květináče. Zalijte vodou a máte hotovo.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?