Jak se správně postarat o macešky. Voňavé retro krásky, které rozsvítí zahradu i stůl

 Zahrada 
11. března 2019 07:12 / Marie Popelková
  0
📷
8 fotografií v galerii
Macešky nepatří jen na hřbitov Depositphotos
Macešky jsou neprávem často opomíjeny, přitom jejich nádherné a voňavé květy dokáží rozzářit každou zahradu, květináč či truhlík na okně nebo balkoně. Jejich pěstování není náročné a tato kráska navíc dobře zvládá i mírné mrazy, takže vám může dělat radost nejen dlouho do podzimu, ale i na přelomu zimy a jara.

Dříve macešky moc v oblibě nebyly. Uspořádání květu a lístků rostliny lidem připomínalo macechu a její dcery, do domu prý přinášela neštěstí. Snad také proto se v minulosti často používala pouze na hřbitovech. Jenže těšit se z krásy macešek jen na ponurých hřbitovech by byla velká škoda. Tyto křehké, ale odolné květiny totiž dodají každému prostoru kouzelnou atmosféru. Působí něžně a skvěle se hodí do nejrůznějších jarních aranžmá, jak se můžete přesvědčit v naší fotogalerii pod článkem.

Dnes už se naštěstí na macešky hledí jinak a znovu se vracejí do českých zahrad i květináčů. Vzhledem k tomu, že existuje obrovské množství barevných variant, přijde si na své opravdu každý. V mnohých také vzbudí tyto drobné kvítky vzpomínky na dětství.

Stovky druhů

Rostlin rodu Viola existuje takřka 500 druhů a o barevných variacích ani nemluvě. Původně rostla violka planě, šlechtěné exempláře se začaly objevovat zhruba od 19. století. Macešky lze pěstovat jako letničky i jako dvouletky.

A možná vás k pěstování macešek přiměje i fakt, že jde o léčivku. Sbírá se kvetoucí nať. Pomáhá při onemocněních dýchacích cest, močového měchýře i gynekologických zánětech. Využívá se také jako přísada do šamponů a působí proti vypadávání vlasů. Na maceškách si ale můžete také pochutnat, jak jsme psali zde.

Letničky i dvouletky

Jako letničky lze violky pěstovat dvěma způsoby. Buď si na jaře zakoupíte hotové rostliny, ty si vysázíte do truhlíků nebo na záhon a na podzim s prvními mrazíky je zlikvidujete. Druhou variantou je, že v únoru vysejete osivo macešek a předpěstujete ve skleníku nebo foliovníku. Podle počasí pak rostliny přesadíte na záhon nebo do truhlíků.

Macešky lze ale pěstovat i jako dvouletky. Zhruba v polovině července macešky vysejte do volné půdy nebo do květináčů a v září přesaďte na konečné stanoviště venku na záhon. Maceška přečká zimu na záhoně, ideálně se zimním krytem z chvojí, do jara, kdy začne již od března nakvétat. V létě její kvetení ustává, ale s přicházejícím podzimem opět začíná vegetovat a kvést. Záleží na termínu výsevu i výsadby.

Macešky dokáží přezimovat venku na záhoně, ale přesto je lepší je zakrýt. Přes zimu se macešky přikrývají chvojím, v nádobách se na zimu i s nádobou zakopávají do země. Na jaře opět krásně rozkvetou.

Nenáročné pěstování

Řádně vyvinuté kvetoucí rostliny můžete na záhony přesadit v teplejších polohách již od poloviny dubna. V oblastech, kde hrozí ještě mrazíky, je lepší si počkat až na dobu po "zmrzlých mužích" a sázet až v polovině měsíce května, a to ve sponu 20 krát 20 centimetrů.

Rostliny ponechané v nádobách umístěte na předem připravené stanoviště. Maceškám vyhovuje rozptýlené sluneční světlo spojené s propustnou půdou dostatečně zásobenou živinami a vláhou. Nesnášejí přímé sluneční světlo a sucho. Více narostlé rostliny vyžadují vyšší zálivku, dostatek živin a letní přistínění.

Co se týká škůdců, občas rostlinky napadnou slimáci. Z chorob jsou choulostivé na houbové choroby, např. na padlí. A nezapomeňte, že macešky potřebují pravidelnou zálivku i v zimě, kdy se zalévají v bezmrazých dnech.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod