Jak se dočkat bohaté úrody broskví: Rozlište pravé a nepravé výhony

 Zahrada 
20. března 2022 20:42 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Také už se těšíte na sladké šťavnaté plody? Pixabay
Jaro je obdobím, kdy se o vaší péči přihlásí ovocné stromy. Víte, proč je při řezu důležité rozlišit pravé plodné výhony?

Každý, kdo má na zahradě broskvoň, si přeje mít strom doslova obsypaný sladkými plody. Broskvoně jsou krátkověké stromy, které žijí zhruba 15 až 20 let a dosahují maximální výšky 5 m. V našich podmínkách se nejčastěji pěstují ve formě zákrsku. Díky tomu je zajištěn potřebný přísun světla do všech partií koruny. Vzhledem k tomu, že stromy plodí pouze na jednoletých výhonech, je potřeba prořezat opravdu ty správné větve. 

Zmlazování

Broskvoň je potřeba pravidelně zmlazovat řezem. V opačném případě vám velmi rychle zestárne, anebo začne plodit jen po obvodu či vůbec. Pokud provedete řez správně, bude strom vytvářet stále nové jednoleté výhony obsypané květy i plody. 

Pravé výhony

Důležité je, abyste při prořezu ponechali na stromě pouze pravé výhony, které jsou ty plodící. Jak je poznat? Nacházejí se mezi listovými pupeny, mívají průměr asi jako tužka. Výhony bývají poměrně dlouhé - i půl metru. I je můžete při řezu zkrátit o polovinu. Díky tomu ovlivníte značný přírůstek i v příštím roce.

Nepravé výhony

Nepravé výhody bývají slabší a kratší. A i když bývají často obsypané květními pupeny, většina z nich nakonec stejně buď opadá, nebo plody mívají špatnou kvalitu. To je způsobeno nedostatkem listů, které by jim jinak zajistily dostatečnou výživu. Tyto výhony seřízněte na krátký čípek s maximálně dvěma pupeny. 

Nezapomeňte na dávku živin

Abyste se opravdu mohli těšit z bohatých plodů, nezapomeňte dát stromu také potřebnou výživu. Doplňujte především základní živiny, jako jsou draslík a dusík. V žádném případě nic nezkazíte, pokud stromu dopřejete také vyzrálý hnůj. Hnůj můžete používat kravský, ovčí i prasečí. Každý z nich však vyžaduje trochu jiné dávkování, o němž se dočtete zde.

Zdroj: ireceptar.cz, naturhelp.cz.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod