I o zamrzlé zahradní jezírko je třeba pečovat. Vrstva sněhu může způsobit velké potíže

 Zahrada 
12. ledna 2019 16:06 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zanedbat zimní péči o zahradní jezírko se nevyplácí Shutterstock
Pokud máte na zahradě jezírko, musíte o něj pečovat i teď v zimě. Pokud starost o jezírko zanedbáte, zaděláváte si na pořádné problémy. Na bruslení na zamrzlé ploše rovnou zapomeňte.

Úkonů, které je potřeba v souvislosti s jezírkem během zimy udělat, je hned několik.

Odmetejte sníh

Po dobu, kdy je voda ve vašem jezírku pokryta ledem, je vhodné odmetat sníh z jeho povrchu. Jde o to, aby řasa, která se na kamenech a fólii během zimy vytvoří, měla normální denní a noční cyklus. Řasa, jako každá rostlina, ve dne vypouští při asimilaci kyslík, v noci pak při disimilaci kysličník uhličitý. Při ponechání vrstvy sněhu na zamrzlé ploše delší dobu má řasa pouze noční režim a vypouštěním CO2 zhoršuje rybám prostředí.

Dopřejte rybám klid

Pokud máte v jezírku ryby, pamatujte na to, že k úspěšnému překonání zimy potřebují hlavně klid. Z toho důvodu není vhodné na zamrzlé ploše jezírka například bruslit. Ale vyvarujte se i jiných zimních radovánek na zamrzlém jezírku či v jeho blízkém okolí.

I při pečlivém dodržení všech zásad a pokynů při zimování Koi kaprů, jeseterů a ostatních ryb se může stát, že některé ryby přes zimu uhynou. Minimalizovat ztráty lze zbudováním zimoviště nebo vytvořením podmínek pro zimní filtrování vody. Z tohoto důvodu je dobré jezírko, ryby i kvalitu vody během zimy sledovat, vytvářet si své vlastní postupy a opatření a radit se při tom s profesionály.

Vytvořte otvor v ledu

U jezírek, stejně jako u přírodních vodních nádrží, slouží vodní hladina jako oboustranná membrána, přes kterou prostupují plyny obsažené ve vodě i ve vzduchu. Pro úspěšné zimování ryb je nutné z důvodu přístupu vzduchu a naopak odventilování jedovatých plynů udržovat část hladiny bez ledu. Je naprosto špatné otvor v ledu vysekávat, vyřezávat nebo rozbíjet. Hluk a otřesy rybám velmi vadí. Navíc hrozí, že těmito technikami někde omylem protrhnete fólii.

K vytvoření a udržení otvoru můžete použít topné těleso s termostatem, které na hladinu umístíte v polystyrenovém plováku. Otvor můžete také denně obnovovat hrncem s horkou vodou či nejrůznějšími rozžhavenými předměty. Velikost otvoru v ledu se řídí objemem jezírka a počtem ryb. Na jaře pak budete muset jezírko opět důkladně vyčistit. O tom, jak na to, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve