11 tipů, jak vybrat nejlepší sekačku na trávu

 Ostatní 
08. února 2023 14:46 / redakce
  0
📷
5 fotografií v galerii
Před výběrem sekačky zvažte, jak velkou plochu budete nejčastěji sekat Shutterstock
Už se to blíží! Jaro klepe na dveře, a tak je ten nejvyšší čas oprášit zahradní techniku a poohlédnout se po náhradě starších a nefunkčních strojů – anebo si jednoduše udělat zjara radost. Snažíme se být o krok napřed, a tak jsme pro vás připravili 11 praktických tipů pro výběr jednoho z nejdůležitějších zahradních pomocníků – sekačky na trávu.

Každému je asi jasné, že při výběru travní sekačky nehraje roli jen vzhled a cena. Samozřejmě, ošklivou mašinu doma nechcete a oslíka, který by se neustále otřásal, taky asi nemáte, takže bude muset postačit rozbité prasátko. Přesto se ale neunáhlete a zvažte, co od sekačky očekáváte.

1. Volte dle velikosti plochy na sekání

Před výběrem sekačky zvažte, jak velkou plochu budete nejčastěji sekat. Pro různé rozlohy se totiž hodí různé pohony:

  • do 50 m2 : elektrická sekačka
  • 51–100 m2: elektrická, příp. aku sekačka
  • 101–200 m2: elektrická, aku i benzínová sekačka
  • 201–400 m2: elektrická/benzínová sekačka
  • 401–1400 m2: benzínová sekačka
  • nad 1 400 m2: benzínová (vhodná i na plochu kolem 2 000 m2), robotická sekačka či zahradní traktor

2. Rozhodující je pohon sekačky

Bezkonkurenčně nejvýkonnější sekačkou je ta s benzínovým pohonem. Posečete s ní malé i velké plochy vč. hustého porostu, nepotřebuje připojení do zásuvky, nabízí se v mnoha výkonnostních variantách a s řadou funkcí. Je ale hlučnější, dražší, těžší a náročnější na údržbu.

Elektrická sekačka nabízí dobrý výkon, není hlučná, neprodukuje emise, nepotřebuje doplňovat palivo a je téměř bezúdržbová. Potřebuje však zdroj elektřiny a také musíte dávat pozor, abyste nepřesekli kabel.

Akumulátorová sekačka kombinuje výhody elektrických a benzínových modelů: je tichá, bezúdržbová, bezemisní a nemusí být zapojena do elektřiny – pohon zajišťuje dobíjecí akumulátor, který ale také ovlivňuje její životnost. Počítat musíte i s nižším výkonem

3. U sekačky s pojezdem se nesedřete

Nechcete-li po sekání vypadat, jako byste vyšli ze sauny, zvolte model s pojezdem, který sekačku automaticky pohání, což oceníte hlavně na větších a nerovných plochách.

 

 

4. Pozor na záběr

Důležitým parametrem je i šířka záběru – tedy to, jak velký pruh sekačka najednou poseče. Na menších plochách do 400 m2 postačí v rozmezí 30–40 cm, od 400 do 1000 m2 volte 40–55 cm, u větších ploch více než 50 cm.

5. Ať sekačka sama sbírá

Pokud neplánujete běhat po zahradě ještě s hráběmi, pořiďte si stroj se sběrným košem. Ten má dle modelu a pohonu objem 25–80 litrů a platí, že čím větší objem, tím méně častěji jej budete muset vysypávat, ale tím těžší také při naplnění je.

6. Materiál šasi ovlivní životnost

Nejkvalitnější sekačky jsou vyrobeny z odolné a lehké oceli, případně slitiny hliníku, plastové šasi u levnějších modelů se snadno deformuje a zkracuje životnost sekačky.

7. Trávník dokonalost sama

Potřebujete-li dosáhnout anglického trávníku, vždy volte vřetenovou sekačku. Pro standardní sekání je nejoptimálnější rotační mechanismus.

 

8. Na vysokou trávu buben

Jestliže potřebujete sekat vysokou trávu vhodnou i na sušení, zvolte bubnovou sekačku.

9. Sekání nepřístupných míst

Pro sekání kolem těžko přístupných míst, chodníků, vyvýšených záhonů atd. se nejlépe hodí strunová sekačka, případně sekačka s funkcí edge cutting.

10. Funkce pro větší pohodlí

Pro pohodlné sekání můžete zvolit doplňující funkce, jako např. centrální nastavení výšky, elektrický start, boční výhoz či funkce mulčování.

11. Nebojte se zeptat

Nejste-li si jisti správným výběrem, poraďte se s odborníkem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod