Tchýnin jazyk je krásná a nenáročná rostlina. Podle listů v obochodě poznáte tu nejodolnější

 Dům 
15. září 2018 15:01 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tchýnin jazyk je rostlina i pro ty, kteří nedokážou udržet nic naživu Shutterstock Tchýnin jazyk je rostlina i pro ty, kteří nedokážou udržet nic naživu
Sanseviera nebo také tchýní jazyk se stává stále populárnější rostlinou a také si tuto pozornost zaslouží. Se svými výraznými liniemi a odolností snadno ozdobí i domovy lidí, kteří v zahradničení příliš nevynikají. Zároveň vám i doma vylepší kvalitu vzduchu. Zde je návod co dělat, aby se jí u vás dařilo co nejlépe.

Až si budete v obchodě vybírat, kterou rostlinu si odnést domů, hledejte takovou, která má tmavě zelené listy. Příliš světlé listy mohou značit, že je rostlina oslabená. Zkontrolujte, jestli květina nepotřebuje přesadit a pokud ano, zvolte květináč z pórovitého materiálu a substrát, který má dobré odvodňovací schopnosti.

Tchýninu jazyku se nejlépe daří ve směsi, která dobře odvádí vodu, protože je náchylná k uhnívání. Je také vhodné zvolit květináč, který uvnitř nedrží vodu, ale rychle ji odvede pryč.

Voda, světlo a hnojivo

To nejlepší, co pro tuto rostlinu můžete udělat, je téměř zapomenout, že ji máte. Než ji znova zalejete, nechte půdu pořádně vyschnout a obzvláště si dávejte pozor, abyste ji v zimě nepřelévali. Pokud možno se snažte při zalévání nenamočit listy. Nejlepší je umístit Tchýnin jazyk na nepřímé světlo, i když zvládne množství různých světelných podmínek. Hnojit můžete během období růstu běžným univerzálním hnojivem. Zde je několik dalších tipů, jak o pokojové rostliny pečovat.

Jak na rozmnožování

Tchýnin jazyk lze snadno rozmnožovat pomocí oddenků, které se také jednoduše oddělují. Přestože se do práce můžete pustit kdykoliv během roku, nejvhodnější je jaro. Nové rostlinky také porostou rychleji, protože léto je obdobím růstu.

Rozmnožovat se dá také pomocí řízků. Stačí odřezat pěti až osmi centimetrový kousek listu a umístit jej do substrátu vhodného pro tuto rostlinu do hloubky asi dva a půl centimetru. Ujistěte se, aby řízek stál stejným směrem jako rostl. 

Jedovatost

Mějte se na pozoru, protože tchýnin jazyk je jedovatý pro psy a kočky. V případě, že by ho žvýkali nebo dokonce pozřeli, může dojít ke zvracení nebo průjmu. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve