Chutné perníčky vám provoní vánoční stůl
Dům
18. prosince 2014 16:32
/
redakce
📷
1 fotografie v galerii
No nejsou k zakousnutí.... / Thinkstock
Čas Adventu, čas pečení cukroví. Pro každou dobrou hospodyňku by mezi nejrůznějším cukrovím neměly chybět také tradiční české perníčky. Krásně provoní vánoční stůl a jak se pak rozplývají na jazyku...
My Vám přinášíme recept na výborné perníčky ihned měkké – tedy ihned, po upečení. Nejsou nijak složité a určitě se Vám povedou – můžete je péct spolu s dětmi, ale připravte se, že pečení budete muset opakovat, neboť při ochutnávkách perníčky jaksi rychle mizí – mnohdy se nestačí ani nazdobit.
Co potřebujeme
300 g hladké mouky, 100g moučkového cukru, 75g másla, 1,5 vajíčka, 3 lžíce medu, ½ lžičky sody bikarbony, ½ lžičky skořice, ½ lžičky perníkového koření (můžete si je koupit v sáčku, nebo si rozdrtit vlastní čerstvé – badyán, hřebíček, anýz, nové koření), (chceme-li mít perníčky tmavé, přidáme lžíci kakaa)
Jak na to
všechny suroviny spojíme do těsta – necháme přes noc odpočinout v mikroténovém sáčku – druhý den těsto rozválíme na tloušťku asi 3 – 5 mm (výhodnější je rozválet je přes fólii, nelepí se a moukou stačí podsypávat jen malinko) – vykrojené tvary hned pokládáme na plech (vyložený pečícím papírem) a pečeme asi 8 minut při teplotě 160°C – po upečení perníčky ihned potřeme rozšlehaným vejcem (nebo bílkem)
Zdobení zabere sice trošku času, ale stojí za to. Potřebujeme bílkovou polevu a igelitový sáček – v 1 rohu odstřihneme malinkatý růžek, naplníme a zdobíme… bílková poleva: ušleháme bílek, zhruba 75 g práškového cukru (který několikrát prosijeme), citronovou šťávu asi z poloviny citronu (podle potřeby) a aby poleva dobře na perníčkách držela, přidáme ½ lžičky solamylu
My Vám přinášíme recept na výborné perníčky ihned měkké – tedy ihned, po upečení. Nejsou nijak složité a určitě se Vám povedou – můžete je péct spolu s dětmi, ale připravte se, že pečení budete muset opakovat, neboť při ochutnávkách perníčky jaksi rychle mizí – mnohdy se nestačí ani nazdobit.
Co potřebujeme
300 g hladké mouky, 100g moučkového cukru, 75g másla, 1,5 vajíčka, 3 lžíce medu, ½ lžičky sody bikarbony, ½ lžičky skořice, ½ lžičky perníkového koření (můžete si je koupit v sáčku, nebo si rozdrtit vlastní čerstvé – badyán, hřebíček, anýz, nové koření), (chceme-li mít perníčky tmavé, přidáme lžíci kakaa)
Jak na to
všechny suroviny spojíme do těsta – necháme přes noc odpočinout v mikroténovém sáčku – druhý den těsto rozválíme na tloušťku asi 3 – 5 mm (výhodnější je rozválet je přes fólii, nelepí se a moukou stačí podsypávat jen malinko) – vykrojené tvary hned pokládáme na plech (vyložený pečícím papírem) a pečeme asi 8 minut při teplotě 160°C – po upečení perníčky ihned potřeme rozšlehaným vejcem (nebo bílkem)
Zdobení zabere sice trošku času, ale stojí za to. Potřebujeme bílkovou polevu a igelitový sáček – v 1 rohu odstřihneme malinkatý růžek, naplníme a zdobíme… bílková poleva: ušleháme bílek, zhruba 75 g práškového cukru (který několikrát prosijeme), citronovou šťávu asi z poloviny citronu (podle potřeby) a aby poleva dobře na perníčkách držela, přidáme ½ lžičky solamylu
Kam dál?