Čistit si zuby nestačí, nezapomínejte ani na kartáček. Jak ho zbavit bakterií?

 Ostatní 
17. května 2019 17:10 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zubní kartáček potřebuje pravidelnou očistu  Shutterstock
Snažíte se dodržovat pravidelnou ústní hygienu. Čistíte si zuby alespoň dvakrát denně, používáte ústní vodu a měníte kartáček jednou za čtvrt roku? Možná vás překvapí, že to nestačí. Pokud chcete dosáhnout maximálního efektu v péči o zuby, měli byste občas vyčistit i svůj kartáček.

Pokaždé, když si vyčistíte zuby, se na kartáček přenesou bakterie z vašich úst. Ty se během dalšího čištění ocitnou zase u vás v puse a rozmnoží se. Z toho důvodu je potřeba, abyste pravidelně alespoň jednou týdně čistili svůj kartáček. Lze to udělat hned několika způsoby, jaký si vybere, je jen na vás.

Horká voda

Pokud se chcete snadno zbavit bakterií na kartáčku, nalijte vodu do menšího hrnce a uvařte ji. Horká voda zabije většinu bakterií. Pokud se vám nechce namáčet celý kartáček, nemusíte. Štětiny kartáčku polévejte několik minut převařenou vodou. Tuto proceduru nemusíte nutně dělat každý den, pokud se vám nechce, ale zhruba jednou týdně.

Ocet

Ocet je univerzální čistič, který v domácnosti můžete použít téměř na cokoliv. Hodí se na mytí podlah, skvrn po moči domácích mazlíčků nebo na čištění koberce. Když ho použijete v domácnosti téměř na cokoliv, nic s ním nezkazíte.

Ocet dokonce funguje i jako dezinfekce na zubní kartáček. Přidejte do sklenice s vodou dvě lžíce octa a kartáček do ní namočte. Nechte ho tam několik sekund, poté ho vyndejte a důkladně vymyjte vodou.

Alkohol

Alkohol spolehlivě zabije téměř všechny bakterie. Měl by mít však minimálně čtyřicet procent. Na dezinfekci se patrně nejvíce hodí slivovice. Pokud na pár dní někam vycestujete a nebudete mít možnost si nijak vyčistit kartáček, myslete na to, že takovou práci dokáže odvést i alkohol.

Namočte kartáček do slivovice na několik sekund a poté ho opláchněte vodou. Alkohol, ve kterém jste kartáček umývali, už nepijte. Zjistěte, k čemu můžete použít starý zubní kartáček v domácnosti.

Ústní voda

Ústní voda také funguje jako dezinfekce. Zabije bakterie v ústech i na kartáčku. Nezničí je však tak dobře, jako samotný alkohol. Z toho důvodu do ústní vody ponořte svůj kartáček na několik minut, aby to mělo nějaký účinek.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47