K čemu všemu se dá využít kávová sedlina

 Dům 
18. února 2018 13:03 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Je škoda kávovou sedlinu vysypat do koše Pixabay
Pokud pijete kávu, produkujete každý den spolu s tímto lahodným nápojem i značné množství kávové sedliny. Rozhodně by byla chyba ji vyhodit do koše nebo spláchnout do dřezu, což by vám navíc mohlo z dlouhodobého hlediska způsobit i problémy s potrubím. Zde je několik nápadů, jak kávovou sedlinu využít v domácnosti.

Pomocník při úklidu

Kávovou sedlinu lze využít hned několika způsoby při čištění. Když umýváte nádobí, můžete ji použít k vydrhnutí hrnců a pánví. Stačí navlhčený hadřík nebo houbičku přitisknout na hromádku sedliny tak, aby na povrchu trocha zůstala, a začít třít. Obdobně lze trochou poprášit kuchyňskou linku nebo sporák a vydrhnout. Sedlina funguje jako jemný brusný materiál.

Pokud máte krb, ve kterém topíte dřevem, díky kávové sedlině můžete snížit prašnost při jeho čištění. Stačí s ní popel poprášit před tím, než jej vymetete, což by mělo omezit poletování jeho lehkých částeček, a tím pádem si doma nenaděláte tolik nepořádku.

Zbavte se zápachu

Káva také skvěle pohlcuje pachy. Můžete nasypat trochu čerstvé kávy nebo klidně použité sedliny do jakékoliv nádoby a umístit ji otevřenou do ledničky. Všechny nežádoucí pachy zmizí. Alespoň trochu vám káva pomůže i se zápachem z koše na odpadky, když jí trochu nasypete na dno sáčku.

Vydrhnout s ní lze i kůži

Po vaření, při kterém jsme krájeli a dále pracovali s česnekem nebo cibulí, si můžeme od jejich nepříjemného odéru pomoci, když si kávovou sedlinou vydrhneme ruce. Když sedlinu smícháme s kokosovým olejem, můžeme tuto směs využít jako přírodní peeling, který zbaví naše tělo odumřelých buněk kůže a pokožka po něm zůstane svěží a hebká.

Jestli máte škrábance na dřevěném nábytku, sedlina vám dokáže pomoci i s nimi. Smíchejte sedlinu s olivovým olejem v poměru jedna ku jedné. Směs naneste na škrábanec bavlněným tampónkem, nechte chvíli působit, a nakonec setřete přebytek.

Pokud patříte mezi milovníky kávy, ale ještě doma nemáte kávovar, tento článek je určený právě vám.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47