Nový člen rodiny? Jak udělat z kočky a psa kamarády?

 Mazlíčci 
08. března 2018 15:37 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ideální je zkušený pes a kotě Shutterstock
Mohou být úhlavní nepřátelé, ale i nerozluční kamarádi. Řeč je o psovi a kočce. Pokud již doma máte jedno zvíře a pořizujete další, máme několik rad, jak připravit půdu pro klidné soužití.

Téměř bezproblémové soužití je v případě, že se kočka a pes znají od narození. Pokud si zvířata pořídíte najednou jako mláďata, zvyknout si na sebe výrazně rychleji. V případě, že už jedno zvíře máte a uvažujete o dalším členovi domácnosti, je ideální ke staršímu psovi pořídit koťátko. Dospělá kočka by totiž mohla mít větší problém přijmout malé štěně.

Seznamujte je postupně

Pokud vás čeká druhá varianta a seznamujete stávajícího mazlíčka s novým přírůstkem a poprvé berete do domu kočku, snažte se zajistit, aby tam nebyl pes. Nechte ji, aby si vše očichala a seznámila se s novým prostředím, následně ji odneste. Za chvíli vezměte do stejné místnosti psa. Tím docílíte toho, že si zvykne na pach kočky. Poté dejte psovi náhubek a dejte je oba do stejné místnosti.

Nyní je rozhodující jejich reakce. Pokud kočka neprská a pes nevrčí, dejte jim za odměnu pamlsek nebo je pochvalte. Při agresivní reakci dejte včas najevo, že nejsou nepřátelé. Důrazným slovem ne nebo nesmíš, zvířata pochopí, že něco udělala špatně. Počítejte s tím, že se bližší seznamování nejspíš neobejde bez škrábanců od kočky, proto jí jemně ostříhejte drápky. Vhodné je i zařídit kotěti úkryt, kam se může schovat nebo utéct, nejlepší místo je ve výškách, k tomu výborně poslouží škrabadlo pro kočky.

Ve stejný čas

Zbytečnému škádlení při krmení zabráníte tím, že ho bude mít pes i kočka ve stejnou dobu. Krmte je odděleně, nejlépe v jiné místnosti. Pokud takovou možnost nemáte, dejte kočce krmení do výšky, například na okenní parapet. Jaké potraviny rozhodně kočce nedávat?

Nezapomeňte na to, že zvířata si k sobě musí cestu najít sama, hlavně je nenuťte. Věnujte se však všem členům své zvířecí rodiny stejným dílem. Pokud pohladíte jednoho, musíte i druhého. Ve většině případů se z nich stanou nerozluční přátelé, chce to pouze čas.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47