Nejčastější chyby při výběru bazénu. Na co si musíte dát pozor?

 Zahrada 
04. července 2018 16:46 / Marcela Plachá
  0
📷
7 fotografií v galerii
Jaký bazén si pořídit, kam ho umístit a jak o něj pečovat? Shutterstock
Mít vlastní bazén je stále jednodušší. Je ale třeba pečlivě zvážit, jaký bazén si pořídit, kam ho umístit a jak o něj pečovat. Rozhodně se vyplatí nákup neuspěchat.

Jaký zvolit materiál

Nejčastěji si rodina pořizuje bazén kvůli dětem. Ty ale rychle rostou. Brouzdaliště tak bývá jen krátkodobou záležitostí. Bazény, které pořizujete jen na pár let, můžete pořídit plastové. Plast je levný, ale začne brzy stárnout, křehnout a na sluníčku blednout. Přesto, že je plastový bazén velmi levný, nejvýhodnější je laminátový bazén. Ten je sice sám o sobě dražší než plastový, ale má nízké nároky na výkop, jde jednoduše smontovat a při správné péči dlouho vydrží. 

Životnost

Velmi vysokou životností se pyšní také nerez a fólie. Tyto bazény jsou také snadno opravitelné – na rozdíl od plastu, který většinou opravit nejde. Bazén z ocelových plechů s vnitřní fóliovou vrstvou vydrží 5 – 8 let. Kolem 10 let pak bazén zabudovaný do země nebo bazén plastový. Nevýhodou plastových i fóliových bazénů je, že jsou spojované z několika kusů. Právě ve spojích a svárech se časem objeví první trhliny.

Životnost nerezových bazénů je téměř neomezená. Vzhledem k jejich vysoké ceně se s nimi však setkáte především na veřejných koupalištích. Pokud máte na svůj vlastní bazén odloženo dostatek financí, vyplatí se investovat do keramického bazénu, což je vlastně laminátový s keramickou vrstvou ve struktuře. Keramika je totiž příliš křehká na to, aby tvořila svrchní vrstvu, a tak ji stejně musí chránit laminát. Povrch bazénu může být ošetřený gelovou vrstvou, která jim dodává nádherný vzhled. V ideálním případě je dobré koupit kompozitní bazén, který je udělaný z jednoho kusu. Nemají žádné sváry ani spáry, a i proto mohou sloužit třeba 50 let. Jak správně vybrat bazén jsme psali také zde.

Kam s ním

Současná technologie výroby bazénu umožňuje umístit ho i do svažitého terénu. Rovný terén je ale praktičtější. Bazény mohou být i jen částečně zapuštěny do země. Ideální je umístit bazén na slunné místo. Díky slunečním paprskům nebudete muset utrácet za ohřev bazénu. Také se budete moci opalovat a relaxovat na lehátku na vodní hladině. Je nezbytné vyčlenit prostor pro umístění technologie a nesmíte zapomenout ani na přívod elektřiny. 

Bazénové příslušenství

Nezbytností, která by neměla chybět u žádného nezastřešeného bazénu, je solární (nebo také letní) plachta a plachta zimní. Letní plachta je jednak určena k zamezení vniknutí nečistot do bazénové vody a dále zabraňuje tepelným ztrátám během noci. Silnější neprůsvitná zimní plachta zabraňuje množení řas a v jarním období výrazně usnadňuje uvedení bazénu do provozu. Vyplatí se investovat také do bazénového teploměru a vysavače. Mezi podstatné bazénové doplňky patří také automatické dávkovače, bezchlórové úpravy, tepelná čerpadla, ale také protiproudy, reflektory, masážní trysky apod. 

Filtrace

Nejpoužívanější je kartušová filtrace, která se hodí pro menší bazény. Jde o elektricky poháněné zařízení, které je připojené k bazénu za pomocí dvou hadic. U čerpadla se nachází tzv. kartušová vložka, skrz kterou je proháněna voda. Na této vložce se zachytávají nejrůznější nečistoty. Tuto vložku je nutné často vyměňovat. Pro větší bazény je vhodnější písková filtrace. V tomto případě je voda čištěna klasickým filtrováním přes křemičitou náplň. Ta má poměrně dlouhou výdrž a stačí ji měnit jednou za dva roky. Její vysoká účinnost snižuje náklady na bazénovou chemii. Výhodou pískové filtrace je také možnost napojení na bazénové vysavače nebo solární panely. 

Solární ohřev

Solární panel může mít různé podoby, ale prakticky vždy je nenáročný na instalaci a napojení na bazénový systém. V lepším případě se dočkáte rychlejšího a výraznějšího ohřevu vody až o 7 °C. S udržením teplé vody do jisté míry souvisí také solární fólie. Ty mají zároveň krycí vlastnosti, čímž zamezují padání nepořádku do vody. Současné materiály jsou nejčastěji zhotoveny z polyethylenu. 

Zastřešení bazénu

Jedním z praktických doplňků zahradního bazénu je zastřešení, které dovolí koupat se ve vodě i za nepříznivého počasí. Nejčastěji se využívá fóliové zastřešení, které se skládá z hliníkové konstrukce a z průhledné fólie odolávající UV záření. Aplikování funguje na principu vějíře, kdy během velice krátké chvíle dokážete pokrýt celou vodní plochu. Dražší, ale kvalitnější je polykarbonátové zastřešení. Základ tvoří bytelná ocelová konstrukce nesoucí polykarbonátové desky. Obvykle jde o spojení několika částí, které na sebe navazují a zároveň vám umožňují zakrýt jen určitou část bazénu.

Kvalitní zastřešení bazénů přináší řadu nesporných výhod: prodloužení koupací sezony, snížení nákladů na vytápění, minimalizace rozsahu údržby a zejména pak bezpečnost vně i uvnitř bazénu. Zastřešení jsou vyráběna na míru tak, aby odpovídala zvoleným parametrům bazénu, specifickým požadavkům a finančním možnostem. Jak si vyrobit vlastní bazén jsme psali zde.     

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod