Obtěžují vás na zahradě komáři a nefandíte chemii? Vysaďte si tyto přírodní odpuzovače

 Zahrada 
04. července 2018 12:03 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jestli nemáte rádi chemické repelenty, zasaďte si rostliny, které fungují stejně Shutterstock
Jestli máte doma problém s komáry, zkuste vysadit několik rostlinek, které komáři nemají zrovna lásce. Nemůžete čekat zázraky, ale alespoň několik by se vám jich mohlo podařit odradit. Pokud by se vám zdálo, že potřebujete silnější ochranu, můžete v prstech rozmělnit několik lístků a potřít si jimi kůži.

Opravdu existují rostliny, které komáři nemají rádi kvůli jejich silnému odéru. Pokud si chcete vypěstovat vlastní zahrádku proti komárům, zde je několik tipů, co byste měli zasadit.

Citronová tráva

Esenciální olej z citronové trávy se používá na výrobu svíček fungujících jako repelent, které jsou dostání v obchodech. Dejte si pozor, ať pořídíte vysokou, špičatou trávu, a ne Pelargonium citrosum, rostlinu, které podobně voní ale neobsahuje stejné oleje, které komáry odpuzují. Citronové trávě se daří na částečném slunci a ve vlhké půdě, takže když ji pěstujete v květináči, klidně můžete zalévat každý den.

Bazalka

Esenciální oleje bazalky rovněž odpuzují komáry. Pokud si ale k boji proti komárům zvolíte bazalku, budete si moct vyrobit vlastní domácí čerstvé pesto jako bonus. Bazalka si libuje v přímém slunci a vlhké půdě, takže během léta můžete klidně zalévat každý den.

Meduňka lékařská

Vůni meduňky komáři také nemají rádi, a navíc je velmi nenáročná na pěstování. Patří mezi trvalky a může se rychle rozmnožovat a zadusit ostatní rostliny, proto je lepší sadit ji zvlášť do květináče. Dopřejte jí dostatek slunce a nezapomeňte zalévat.

Máta

Máta je příbuzná s meduňkou, proto i sdílejí některé vlastnosti a nároky na péči, to znamená hodně slunce a vody a pěstovat zvlášť, pokud nechcete, aby vám zůstala v květináči pouze máta. Z meduňky i máty si navíc můžete připravit výborný čaj.

Levandule

Pro lidský nos je vůně levandule velmi příjemná, u komárů je to ale přesně naopak. Levanduli můžete i nasušit, vyrobit vonné pytlíčky a mít přírodní repelent vždy po ruce. Co se týče péče, má ráda plné slunce a sušší půdu, takže stačí zalévat jednou až dvakrát týdně. Patří mezi trvalky, takže vám napřesrok zase vyroste. Jestli na zahradničení moc nejste, zde jsou tipy na další repelenty, které si můžete doma vyrobit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47