Bakterie v domácnosti? Najdete je v kuchyni i v pračce

 Dům 
09. července 2018 12:12 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rájem bakterií může být odstáté prádlo i pračka Pixabay
Uklízíte často a snažíte se mít domácnost jako ze škatulky? I když se to u vás blýská na všechny strany, přece jen se nevyhnete bakteriím. Pokud ale budete dělat některé zásadní chyby, může jich být více, než by bylo zdrávo.

Bakterie mohou být mimo jiné původcem nemocí, takže je potřeba myslet na to, že jich příliš mnoho na jednom místě škodí. V domácnosti se tak najde hned několik míst, kde se jich vyskytuje nejvíce. Která to jsou?

Houbičky a utěrky

Spoustu bakterií najdete v kuchyni. I když neustále umýváte nádobí, utíráte pracovní desku a drhnete sporák i s dřezem, často se zapomíná na hlavní zdroje bakterií. Jsou jimi právě utěrky a mycí houby. Nikdo to totiž nedělá tak, že by houbičku nebo utěrku použil jednou a vyhodil je. Jenže houbička i utěrka zadržují vlhkost a používají se pro více činností. To je pro bakterie přímo ráj.

Další nebezpečí přináší i samotný dřez a vodovodní baterie. Často na ně saháte holýma rukama, se kterýma jste předtím zpracovávali syrové maso nebo umývali špinavé talíře. Proto mějte při ruce vodu, mýdlo, čisticí prostředky a často vyměňujte jak houbičky, tak utěrky, které pravidelně perte.

Mnoho bakterií najdete i na toaletě a v koupelně, kde se objevují ve vaně, sprchovém koutě a v umyvadle. Zvýšenou pozornost proto věnujte nejen záchodové míse, ale také podlaze na toaletě, hůře dostupným zákoutím v koupelně, ale také okolí baterie.

Nezapomínejte ale ani na jiná místa. Pokud se umyjete a necháte schoulený ručník na místě a nepověsíte ho, díky vlhkosti se může stát útočištěm bakterií. Kontrolovat musíte i zubní kartáček, který je potřeba měnit. Od věci není ani nahlédnout na nádobu právě na kartáček, ve které se mohou bakterie usazovat.

Pračka i prádlo

Pozornost věnujte i samotné pračce. Mohou v ní zůstávat mikroorganismy a rozkládat se. Většina pracích prostředků je nezlikviduje, pokud k nim nepřidáte bělidlo nebo horkou vodu. Proto je dobré občas vyprat na 60 stupňů Celsia, protože je zlikviduje horká voda. Špatné může být i to, pokud necháte v pračce vyprané prádlo déle než čtvrt až půl hodiny. Pokud bude ležet mokré na hromadě, je lepší ho potom znovu vymáchat a vyždímat.

Pominout nesmíte ani kosmetiku. Různé štětce mohou být rájem pro mikroby, což může vést k infekci očí nebo pokožky. Aplikátory proto čistěte pomocí mýdla a vody, použít můžete i šampon. Čas od času se ale hodí obstarat si nové. O zásadách pro udržení pořádku jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve