I obyčejný ubrousek může být ozdobou stolu. Stačí být kreativní

 Dílna 
17. července 2018 12:07 / Marie Popelková
  0
📷
9 fotografií v galerii
Originálně složený ubrousek ozdobí každý stůl Shutterstock
I docela jednoduchý stůl můžete snadno a levně proměnit v zajímavou slavnostní tabuli. Pomůže vám v tom obyčejný papírový ubrousek, který se naučíte zajímavě poskládat. Je to snazší, než to na první pohled vypadá.

Příležitostí pro zajímavě nazdobený jídelní stůl je určitě hodně. A nemusí jít jen o narozeninovou párty. Originálním způsobem poskládaný papírový ubrousek dokáže se stolem opravdu divy. Pokud máte doma děti, klidně je můžete k této činnosti přizvat. Určitě je to bude bavit. A pokud budete chtít, můžete si pak na stůl vyrobit i vonnou svíčku. Návod, jak na to, najdete v našem článku zde.

Na skládání ubrousku je ideální pořídit si třívrstvý ubrousek o rozměru 40 x 40 centimetrů. Samozřejmě, že lze použít i jiné rozměry, ale pokud se skládáním ubrousků teprve začínáte, je tento rozměr nejlepší.

Co budete potřebovat

  • ubrousky
  • nůžky
  • nit
  • průhlednou izolepu

Slavnostní vějíř

Asi úplně nejjednodušší je poskládat si z ubrousku slavnostní vějíř. Nejprve ubrousek rozložte a pak přehněte tak, aby vám vznikl trojúhelník. Od dlouhé strany pak začněte skládat asi dvoucentimetrové pásky jako harmoniku, a to postupně až k vrcholu trojúhelníku. Takto složený ubrousek pečlivě uhlaďte a nakonec v polovině přeložte. A máte hotovo.

Jak vytvořit z ubrousku kytičku

Ubrousek si nastříhejte na čtyři stejně velké části. Položte je na sebe a složte jako harmoniku. Uprostřed je svažte pomocí nitě.

Konce ubrousků můžete zastřihnout do špičky nebo ponechat tak, jak jsou. V obou případech bude kytička vypadat skvěle.

Jednotlivé vrstvy ubrousku začněte zvedat směrem nahoru, jednu i druhou stranu. Až všechny vrstvy povytahujete, bude kytička hotová.

Kapsička na příbor

Opět si rozložený papírový ubrousek přehněte cípy k sobě tak, aby vám vznikl trojúhelník. 

Dva postranní cípy pak přeložte k hornímu vrcholu trojúhelníku. Ubrousek poté opatrně obraťte skladem na podložku, abyste nahoře měli jen hladkou stranu.

Nakonec dvakrát přeložte, nejprve asi do třetiny a pak do konce ubrousku, jak je znázorněno ve fotogalerii pod článkem. Ubrousek znovu obraťte a kapsičku máte hotovou. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve