Skromná dřevina, která nejen skvěle vypadá, ale i perfektně léčí

Zářivě oranžové vejčité plody zůstávají na keři dlouho do zimy
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Zahrada 
19. července 2018 12:11 / Shurtterstock
  0   0
Rakytník řešetlákový pěstujeme nejen jako okrasnou dřevinu, ale především pro jeho kyselé, ale nesmírně zdravé plody. Vyrábíme z nich léčivé sirupy, oleje, marmelády i kompoty. Dlouhověký rakytník je nenáročný a snadno se pěstuje na zahrádce.

Rakytník je trnitý keř s jemnými šedozelenými listy a zářivě oranžovými vejčitými plody, které jsou na větvích přisedlé a zůstávají na keři dlouho do zimy. Nádherně vypadají i obalené jinovatkou nebo na pozadí sněhu.

Rakytník řešetlákový je původem z Evropy a severní Číny. Dorůstá do výšky 2,5 až čtyři metry. Až osm centimetrů dlouhé trny se na tomto opadavém keři vyskytují od třetího roku od výsadby a krátce na to také začíná plodit.

Rakytník je skromná dřevina

Kvete nenápadně žlutě, listy má úzké a šedavě stříbřité. Rakytník je keř dvoudomý, což znamená, že blízko sebe musí být vysazeny samčí i samičí keře. Protože samčí a samičí rostliny od sebe téměř nerozeznáme, je lepší kupovat sazenice v zahradnictví a odborných prodejnách.

Rakytník je skromná dřevina, která roste i v zasolené půdě. Přesto upřednostňuje vápenitou zeminu a slunné stanoviště. Ve stínu a na zamokřené kyselé půdě bude chřadnout. Je mrazuodolný. Vysadit ho lze i v příkrém svahu, pokud na něj bude svítit slunce.

Rakytníkové keře jsou vhodné k výsadbě nepropustného živého plotu. Také je vhodný ke zpevnění svahů, neboť má hluboko sahající a rozvětvené kořeny. Plody rakytníku, ale i listy a kůra, jsou bohaté na biogenní látky.

Využívá se šťáva, olej i džemy

Využívá se čerstvá i sterilovaná šťáva, protlaky, dřeně či džemy. Rozmačkané plody včetně semen se také míchají s olejem a posléze filtrují. Olej je skvělý na popáleniny, omrzliny, po nadměrném slunění pro regeneraci kůže a různé kožní defekty včetně regenerace tkání po ozařování.

Používá se i v kosmetice. Oblíbené jsou rovněž sirupy, marmelády a likéry. Sušené plody jsou výborné k přípravě čaje. O dalších léčivých rostlinách jsme psali zde.

Jan Novák | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Cestujete rádi sólo? Pak pro vás máme pár skvělých tipů, jak ušetřit a ještě si užít

Věda & Vesmír

Prokleté výzkumy. Jak to vlastně je, skleničku denně ano či ne?

Bydlení

Doplňky, které vaši ložnici dokonale rozzáří