Milujete motýly? Poradíme, jak je přilákat na vaši zahradu

 Zahrada 
01. srpna 2018 16:05 / Marcela Plachá
  2
📷
6 fotografií v galerii
Motýli jsou velmi užiteční Pixabay
Motýli jsou jedněmi z nejkrásnějších živočichů. Bohužel je jich stále méně. Poradíme vám, jak přilákat motýly na svůj balkon a zahradu.

Motýli jsou charakterističtí především pestrobarevnými křídly a sosákem. Ten je v klidu stočený, když dojte k podráždění chuťového ústrojí na chodidlech, reflexivně se natáhne. Dospělí motýli se živí nektarem a jsou tak užiteční jako opylovači květů. Motýli jsou tak pro přírodu velmi důležití. 

Které květiny motýli milují

Nejoblíbenějším keřem je pro motýly letní šeřík, kalina vonná, hloch a zploděr (tzv. americký nepravý šeřík). Na balkon je přiláká nenáročná trvalka hvězdice. Mají ale rádi také obyčejné pampelišky, jetel, bodláky, kopřivy, hluchavky apod. Vítanou potravou pro motýly jsou i byliny, jako je dobromysl, též zvaná oregano, šalvěj lékařská, levandule a spousta dalších. Nemusí přitom posloužit jen jako potrava hmyzu či okrasa záhonu, ale také jako koření a přírodní lékárna pro vás.

Balkonovou motýlí zahrádku můžete doplnit také o nádherné květy ostálek neboli cínií, pro hmyz přitažlivými afrikány, rozrazily, hvozdíky, plaménky apod. Na balkon i zahradu můžete také umístit krmítko - molitanový váleček namočíte do sladkého roztoku a mističky naplníte třeba šťávou z pomeranče. Jak si takové jednoduché krmítko vyrobit, jsme psali zde

Další potrava pro hmyz

Motýlům můžete poskytnout i další potravu a vhodné podmínky pro život. Pokud si chcete motýly na zahrádce vychovat, je dobré vysadit rostliny, do kterých nakladou svá vajíčka, a na kterých se později mohou živit housenky. V závislosti na druhu motýla jsou to především kopřivy, bodláky, fenykl, kopr, fialky, mateřídouška, rozchodník, čilimník, líska a nejrůznější typy trav. Rostliny, které se do okrasného záhonu příliš nehodí, nechejte růst v odlehlém koutě. Na podzim je pro řadu druhů motýlů výborným zdrojem potravy spadané ovoce.

Šťávy z tlejících hrušek, švestek nebo jablek dodávají dostatek sil kupříkladu babočce admirálovi, který u nás přezimuje jen zřídka a potřebuje dostatek energie na cestu za teplem. K tažným motýlům patří také babočka bodláková a monarcha stěhovavý. Další ale potřebují vhodný úkryt, kam se schovají před mrazem. Přezimovat mohou v kůře stromů, mezi kameny, v kupkách spadaného listí atd.

Přemnožení je problém

Pokud se orientujete spíše na zeleninu, ovoce a všeobecně užitkovou zahradu, motýli vám moc radost nepřinesou. Některé druhy se živí kulturními rostlinami (např. bělásek zelný, píďalka zhoubná), způsobují „červivost“ ovoce (např. obaleč jablečný, obaleč švestkový). Jsou motýli, jejichž larvy znehodnocují potraviny (např. mol obilní, zavíječ moučný, zavíječ domácí). Nechvalně známá bekyně mniška při přemnožení způsobuje holožíry a zničení tisíců hektarů lesa.

Klíněnka jírovcová zase poškozuje listy jírovce. Nejméně vítaným motýlem, který vyhledává zeleninu, je bělásek zelný. Jak druhové jméno napovídá, samičky kladou vajíčka na listy brukvovitých rostlin. Housenky běláska úrodu nijak neohrožují. Okusují jen vnější listy, což sice působí nevzhledně, ale zelí, brokolici nebo květáku to příliš neublíží.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47