Pozor na staré stromy. Mohou nečekaně spadnout!

 Zahrada 
28. července 2018 15:18 / Marcela Plachá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Špatný stav stromu někdy není vůbec vidět Shutterstock
Vzrostlé stromy jsou ozdobou zahrady, ale mohou být i nebezpečné. Proto je nezbytné je kontrolovat. Prvním příznakem poškození stromu je jeho vitalita. Jakmile viditelně chátrá, je třeba rychle zasáhnout.

Vitalita je základní známkou zdraví rostlin. Pokud strom špatně roste, přestává mít kompaktní vzrostlou korunu a celkově se mu nedaří, je potřeba ho zkusit uzdravit. Posouzení může kvalitně provést pouze odborník. Výsledkem hodnocení je odborný posudek. Ale mnoho poznáte na svých stromech i sami. 

Co stromům vadí

Důvodem pro předčasný zánik stromu bývá obvykle jeho mechanická nestabilita, nebo postupné chřadnutí z důvodu nízké intenzity fotosyntézy malých listů na starém dřevě, kdy se strom vlastně pomalu dusí. Jakmile už listy nedokážou fixovat dostatečné množství sluneční energie, strom odumírá. Nejprve dochází k usychání vrchních částí koruny. Současně se tvoří spontánní koruna blízko kmene.

Je to obrana stromu před definitivním zánikem. Následkem snížené asimilace hůře vyživované kořeny nemohou vyživit celou původní korunu a strom začne hůře dostupné části, tedy výše položené, postupně odepisovat. Leckdy jsou pro stromy decimující také neodborné zásahy, vysoké zasolení půdy, nebo nevhodné zásahy do životních podmínek. 

Plodnice dřevokazných hub

Existuje mnoho druhů dřevokazných hub, které strom nenávratně poškozují. Mohou mít podobu známých chorošů (diskovité plodnice), lupenitých povlaků či například drobných kuliček, mezi dřevokazné houby patří i jedlá hlíva ústřičná. Dřevokazné houby skrytě prorůstají dřevem. Na povrchu stromu se objeví až po mnoha měsících či letech. Mezitím způsobí tzv. bílou nebo červenohnědou hnilobu. 

Co hlídat

Vždy pozorně sledujte, do kterých větví už strom nedává moc životní síly, a ty přednostně odstraňujte. Určitě není dobré násilím přetínat dráhy, kde energie naplno proudí. Suché větve jsou často důkazem zanedbané péče o strom. O strom je potřeba pečovat a uschlé větvě průběžně prořezávat. Jak správně prořezávat stromy jsme psali zde.

Horší stav stromu poznáte také tak, že nové výhony rostou stále níže. Čím je strom méně vitální, tím více stahuje výhony ke kmeni. Varovným znamením jsou boule na kmeni, které jsou způsobeny infekcí bakteriemi (na stromu tak vzniká jakýsi nádor). Problematické mohou být také tzv. tlakové vidlice (rozvětvení stromu, kdy vzniká velký tlak a hrozí rozlomení).

Jak strom zachránit

Abyste strom oživili, musíte zvolit hlubší zmlazení. Pod stromy na slabších podnožích či slaběji rostoucích odrůd je dobré zarýt vyzrálý hnůj. Následný efekt nepůsobí jen dodaný dusík, ale i zvýšená aktivita živočichů, což je obrovský rozdíl ve srovnání s aplikací umělého hnojiva, které půdní život bohužel spíše zabíjí. Platí také pravidlo, že spodní větev, pokud je aspoň trochu perspektivní, má přednost před výše položenou větví. Chybně uřezaná větev ve spodní části stromu už totiž nikdy nenaroste. Jeden z problému u neudržovaných stromů je ten, že zastíněné spodní větve chřadnou a vznikají tzv. hluchá místa.   

Odborný posudek

Posouzení kvality dřevin, jejich případné napadení chorobou a míru ohrožení provádí dendrolog, odborník na dřeviny, případně arborista, odborník v oboru péče o dřeviny rostoucí mimo les, vyhledávaný zejména pro speciální zásahy na dřevinách. Odborný posudek může být vypracován jak pro vaše stromy, tak také případně na stromy sousedů, pokud byste měli obavu, že mohou spadnout a poškodit váš dům a vaši zahradu. Jak správně pokácet strom na zahradě, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008