Vyčistěte spáry mezi kachličkami snadno a bez drhnutí

 Dům 
23. února 2019 13:30 / Šárka Sokolská
  3
📷
4 fotografie v galerii
Ve spárách se často drží mastnota a špína Depositphotos
Drhnout spáry mezi kachličkami je někdy za trest. Zkuste ale pár osvědčených triků, díky nimž povolí i ta nejodolnější špína.

Keramickou dlažbu a obklady najdete v každé domácnosti, ať v koupelně, v kuchyni nebo na chodbě. Do interiéru se používají pro svou dlouhou životnost a jednoduchou údržbu, ale bohužel se dlažba neobejde bez spár. Ty však po nějaké době zašednou a ztratí svůj šmrnc. Jak je vyčistit a obnovit jejich ztracenou slávu?

Prevence je základ

Už ve chvíli, kdy si vybíráte dlažbu, myslete také na to, jak budou vypadat spáry. Tato hmota se dělá v nepřeberném množství druhů a o odstínech nemluvě. Tou nejuniverzálnější barvou je šedá nebo hnědá. Na těchto dvou odstínech nebudou špína ani fleky na první pohled tak patrné. Nicméně když už tato situace nastane, vyzkoušejte několik osvědčených pomocníků.

Vsaďte na páru

Parní čističe už si našly cestu do řady domácností. Díky vysoké teplotě totiž dokážou vyřešit nejeden problém. A to platí i u spár, u nichž dokážou rozpustit mastnotu a špínu. Více o použití parních čističů jsme psali zde. Nemáte-li k dispozici žádného takového pomocníka, přichází na řadu ruční práce. Ale i tu si můžete trochu ulehčit.

Jde to i bez chemie

Dobrého výsledku dosáhnete i bez chemie s pomocí domácího čističe. K jeho výrobě vám postačí suroviny, které máte běžně doma.

Ingredience

  • 1/4 šálku octa
  • 1/2 šálku jedlé sody
  • šťávu ze 4 citronů
  • teplou vodu

Postup

Všechny suroviny smíchejte a vzniklou směs aplikujte na spáry pomocí kartáčku na zuby.

Extra silný

Pokud špína nechce pustit, vyzkoušejte trochu silnější prostředek. Tentokrát s přísadou bělidla.

Suroviny

1/4 šálku bělidla
3/4 šálku jedlé sody

Postup

Sodu přidejte do bělidla a vytvořte hustou kaši, kterou opět budete nanášet kartáčkem na zuby mezi spáry. Nechte působit deset minut, pak otřete hadrem a teplou vodou.

Když vše selže

Selhaly všechny metody? Pak vám nezbude nic jiného, než dlažbu přespárovat. Sice to dá trochu zabrat, ale takovou práci můžete zvládnout i sami bez toho, aniž byste museli volat specializovanou firmu. Nejdříve je však třeba odstranit starou spáru, na což můžete použít i modelářský nůž. Spáry opatrně odstraňte a dejte přitom pozor, abyste nepoškodili hrany obkladaček. Zbytky materiálů odsajte vysavačem a pak naneste novou spárovací hmotu. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve