Nezapomeňte na podzimní hnojení. Ochráníte rostliny před mrazem i chorobami

 Zahrada 
25. září 2018 13:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na podzim je nutné připravit zahradu na zimu Depositphotos
Pokud chcete, aby rostliny na vaší zahradě dobře zvládly zimní období, musíte je na to patřičně připravit. Proto nezapomeňte na podzimní hnojení. Vaše stromy, keře, trvalky i trávník pak budou daleko odolnější.

Suché a horké léto dalo zahradám pořádně zabrat. Tím spíše si dejte teď na podzim záležet na tom, abyste zeleň připravili na nadcházející zimní období. A nejde jen o to zahradu občas zalít, je třeba rostlinám dodat i patřičnou dávku živin.

Podzimní hnojení

Pokud chcete zvýšit šance na to, že vaše květiny, stromy a keře přečkají zimu v co nejlepší kondici, nesmíte zapomenout na podzimní hnojení. Podzimní hnojiva jsou typická tím, že obsahují snížené množství dusíku a naopak vyšší množství draslíku. Draslík totiž pomáhá vyzrávání rostlinných tkání, tím se zvyšuje jejich pevnost a odolnost proti mrazům. A nejen to. Správně vyživené rostliny také lépe čelí houbovitým chorobám.

Důležitý je draslík

Ať už si pořídíte jakékoliv hnojivo, musí být bohaté na draslík. V obchodech je většinou najdete s označením "podzim".

Při podzimním hnojení nesmíte zapomenout také na trávník, pro který použijte speciální trávníkové hnojivo. Díky pohnojení pak bude váš pažit odolnější i proti obávané plísni sněžné. O tom, jak na podzim pečovat o trávník, jsme psali zde.

Podzimní hnojiva obsahují také hořčík. Ten pomáhá zabránit předčasnému žloutnutí listů a hnědnutí jehličí. Právě konifery mají rády na podzim přihnojení hořkou solí. Ta je k dostání v krystalické i tekuté formě. Hořčík společně s železem mají příznivý vliv také na obsah chlorofylu v rostlině.

Organická hnojiva

Užitkové záhony po sklizni obohatíte o vyčerpané hnojivo nejlépe zapracováním organických hnojiv – vhodné jsou například koňský či kravský hnůj. V obchodech jsou k dostání i v granulované podobě. Na jaře pak již nemusíte před sázením zeleniny myslet na hnojení záhonů.

Podzimní organická hnojiva vytvoří pro půdu nezbytný humus, který jí dodá potřebné nové živiny. Výhodou organických hnojiv při podzimním hnojení zahrady je to, že tím pečujete nejen o rostliny, ale i o úrodnost půdy.

Po sklizni nejprve půdu pořádně prokypřete a doplňte vyčerpané živiny. Stačí pouze odměřené množství granulovaného hnojiva pohodit po záhonech, zapravit do půdy a zalít. Takto ošetřená půda je připravena na další zahrádkářskou sezonu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47