Vypěstujte si dávno zapomenutou bylinu do omáček. V kuchyni je hotový poklad

 Zahrada 
15. října 2018 09:17 / Martina Langová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Estragon ocení každá hospodyňka Depositphotos
Estragon má v gastronomii velmi starou tradici. Ale i léčitelé oceňují um téhle bylinky. V poslední době se o ní vůbec nemluví. A je to škoda. Může být skvělým doplňkem mnohých jídel i ozdoba zahrady.

Estragon nebo taky pelyněk estragon není tak hořký, jako klasický pelyněk. Jeho chuť je spíše hřejivá a nasládlá, s pikantním pepřovým podtónem a stopou anýzové vůně. Původně pochází z Asie, avšak nejvíce si jej oblíbili Francouzi, kteří na něj ve své kuchyni nedají dopustit. Často jej používají k aromatizování vinných nebo ovocných octů, bylinkových másel, jako bylinku na maso i k zelenině.

Bylina na zahrádce

Pokud budete chtít estragon dát ven, pak je nutné mít už koncem dubna předpěstované sazenice. Začátkem května, až budete vědět, že nehrozí mrazy, přesaďte bylinku ven. Ideálně na slunce nebo do polostínu. Měl by být v zákrytu. Nejlépe se mu bude dařit na suché, lehké a úrodné půdě.

A opatrní buďte i na zálivku. Estragon nesnáší přelévání. Při pěstování v nádobách proto na dně nesmí chybět drenáž. Na podzim je seřízněte a chraňte slámou, listím či chvojím. Po třech až čtyřech letech se rostliny dostatečně rozrostou a je nejvyšší čas na dělení. 

Rady pro pěstování

Estragon není bylinou, která by byla vhodná pro pěstování doma. Podobně jako třeba bukvice. Tento polodřevnatý keřík je až příliš aromatický a hodně se rozrůstá. Což samozřejmě nebrání tomu, abyste si jej domů nedali. Ovšem lépe se bude on (i vy) cítit na zahradě, balkoně nebo terase. Jeho aroma se nejlépe rozvine na slunném místě, takže by mu během růstu nemělo nic stínit. Množit jej pak můžete dělením trsů i řízky.

Hořký poklad

Rostlinu je také nutno jednou za čas omladit řezem. Sbírají se šedozeleně olistěné výhonky, ideálně vždy v čase ještě před květem. Často se pak hned nakládají do octa. Estragonový ocet získává speciální pikantní a zároveň nasládlé aroma a tvoří základ pro chutné omáčky. Pokud si jej chcete vyrobit doma, zkuste to. Není na tom nic složitého. Čerstvý estragon vložte do uzavíratelné lahve a zalijte kvalitním octem. Nechte tři týdny louhovat a pak sceďte.

Použít estragon však můžeme i čerstvý nebo sušený. Báječně se hodí do omelet, do salátů, ale kvůli silné chuti je vhodnější pro zpracování do studených omáček, bylinkových másel a dresinků. Výborný je na dochucení teplých pokrmů z cukety či patizonu. Z tohoto koření se vyrábí také pověstná estragonová hořčice.

Cizrna s bulgurem a estragonem

Přísady:

  • 300 g cizrny
  • 200 g bulguru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • petržel
  • rajče
  • estragon
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl

Bulgur uvaříme doměkka a vejce natvrdo. Předem namočenou cizrnu dáme vařit, zhruba po 10 minutách přidáme na kostičky pokrájenou petržel a estragon. Po další chvíli těsně před změknutím k cizrně přisypeme na kousky pokrájené rajče. Přebytečnou vodu slijeme a vmícháme uvařený bulgur, nakrájené vajíčko, ochutíme solí a prolisovaným česnekem. Nakonec pokapeme olivovým olejem. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve