Jak odstranit skvrny od vosku ze zdi? Poradíme krok za krokem

 Dům 
28. prosince 2018 11:17 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kapající vosk dokáže napáchat pěknou paseku Shutterstock
Sfoukli jste svíčku tak nešťastně, že roztavený vosk vyprskl a přistál přímo na zdi a zanechal tam nevzhledné skvrny? Na nic nečekejte a pusťte se hned do práce. Fleků se totiž můžete zbavit.

Ze všeho nejdůležitější je, abyste nově vzniklou skvrnu začali čistit co nejdříve. Čerstvé skvrny lze totiž odstranit o poznání jednodušeji než ty, které již stačily zaschnout. Potřeba bude nepochybně skalpel, savý papír, žehlička, fén a barva. Nejdříve se pokuste skalpelem jemně seškrábat zbytky vosku ze zdi, které jdou odstranit. Buďte však opatrní, aby jste neodstranili i část omítky. Pokud nemáte skalpel, jde použít ostrý nůž.

Žehličku na mírnou teplotu

Následně nechejte nahřát žehličku na mírnou teplotu, příložte ke zdi na skvrny savý papír a přejíždějte žehličkou po papíře. Zbytky vosku se rozpustí a papír je do sebe nasákne. Pokud nemáte savý papír, stejně účinně fungují i noviny. Proces je potřeba zopakovat několikrát. Vosk ze zdi definitivně vysajete, ale i přesto na ní zůstanou mastné fleky.

Nyní se neobejdete bez barvy na malování, která má stejný odstín jako barva zdi. Jemným stětcem přetřete všechny zbylé skrvny od vosku barvou. Pro urychlení práce zapněte fén a barvu vysušte. Nepočítejte však s tím, že fleky zmízí po jednom přetření. Bude jej potřeba opakovat tolikrát, dokud skvrny nezmizí. Jakmile se vám zdá, že jsou skrvny pryč, na závěr přemalujte celou plochu širokým štětcem a nechte uschnout. Jak vyčistit skvrny od oleje z dlažby, jsme psali zde.

Technický benzin

Může se však stát, že se nehoda stala s barevnou svíčkou. Na případné barevné skvrny od vosku zabírá technický benzín. Na jeho bázi je totiž vyráběna celá řada čistidel.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve