Zajímavé rostliny, které můžete pěstovat i na své zahradě

 Zahrada 
11. listopadu 2018 08:08 / Martina Langová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Pečené jedlé kaštany jsou oblíbenou pochoutkou Pixabay
Podzim je v plné síle. Bylinky a léčivé rostliny se pomalu uchylují k zimnímu spánku. Přesto je ještě teď k mání poměrně dost přírodních produktů, které můžeme sbírat a doma si je zpracovat. Případně si je z přírody přenést na vlastní zahradu.

Pěstování těchto rostlin či stromů je absolutně nenáročné. Jediné, co byste jim měli zajistit, je kyselejší půda, aby se jim u vás skutečně dařilo. Mohou být jen dekorativním prvkem na vaší zahradě, případně můžete některé z nich využít i v kuchyni či k podpůrným léčebným terapiím.

Kaštanovník

Kaštany coby pochoutka i zdravé jídlo se u nás proslavily už ve 13. století. Plody dozrávají sice už v říjnu, přesto nejsou běžně moc k mání. Běžte si je tedy nasbírat, ať nemusíte čekat až na adventní trhy.

To je totiž jediné období v roce, kdy jsou k mání téměř všude. Kaštany jsou bohaté na vitaminy skupiny B. Obsahují však i C a E. Škrobu obsahují dokonce až dvakrát více než brambory. Mají silné antibakteriální a antivirové účinky. Pomáhají léčit revma. Mají stahující účinek na pokožku, takže skvěle hojí rány.

Mandragora

V češtině má ještě jedno jméno – pokřín. Jde o vytrvalou bylinu, která má velkou dužnatou kořenovou hlízu. Ta se často dělí na dvě části. Listy jsou až dvacet centimetrů dlouhé a trochu se podobají listům reveně. Rostlina kvete od září do listopadu, někdy také od března do dubna. Patří do čeledi lilkovitých, takže jejími blízkými příbuznými jsou i rajčata nebo brambory. Mandragora není k užívání, ale zato krásně ozdobí vaši zahradu.

Lékořice

Kořen je v tento čas v přírodě k mání. Dosahuje délky až 150 cm a je nasládlý i léčivý. Lékořice se vyskytuje nejvíce na jižní Moravě. Lékořicový kořen bychom měli sbírat z nejméně tříleté rostliny. Přičemž kořen nevykopáváme dříve, než rostlině opadají listy – což je většinou na konci října či v listopadu. Sušíme jej rozřezaný na části při maximální teplotě 20 až 30 stupňů. Rostlina má největší přínos při léčbě kašle. Použít ji ale můžeme i při chrapotu nebo počínajícím zánětu průdušek.

Kostival

Během listopadu bývá dost často k vidění na vlhkých loukách, u cest nebo na okrajích polí. Kořen je možné vykopávat právě v tomto období, ideálně tedy od konce září do konce listopadu. Po vykopání jej pořádně umyjeme, nakrájíme na kousky a sušíme v chladnoucí troubě 2-3 hodiny. Poté dosušíme v dobře větrané místnosti. Jde o jednu z mála bylin, která je schopna velmi účinně urychlovat léčbu zlomenin, obraženin i odřenin.

Čekanka

Má tak typický vzhled, že je nemožné splést si ji s čímkoliv jiným. Čekanka dorůstá do výšky až 120 centimetrů. Rostlina podporuje chuť k jídlu, trávení i činnost jater. Díky obsaženému inulinu je vhodným doplňkem při léčbě cukrovky. Zevně pak léčí kožní vyrážky a podporuje růst vlasů. Vyrobit si z čerstvě vykopaných kořenů teď navíc můžete i čerstvou kávu.

Ořešák

V České republice roste všude. V nížinách i na horách. Jde o strom, který se běžně dožívá stovky let. Čaj z ořešáku může pomoci při nachlazení, bolestech v krku nebo průjmech. Odvar funguje jako přírodní barva na vlasy. Pokud nalijeme odvar do vany, pak nám může pomoci s pocením nohou, kožními plísněmi či ekzémy. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky