Usídlili se u vás švábi? Poradíme co dělat, abyste je dostali z domu

 Dům 
10. listopadu 2018 09:44 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nenechávejte na stole zbytky jídla Shutterstock
V rozích místnosti jste zpozorovali trus, neustále vám v uších zní tiché cvrlikání a v zásuvkách jste našli vaječné schránky? V tom případě se u vás doma usídlili švábi. Na nic nečekejte a dejte se s nimi hned do boje. Využijte pastí i speciálních směsí s kyselinou, abyste je dostali z domu!

Ze všeho nejdříve se pusťte do důkladného úklidu domu. Zaměřte se především na kuchyni, která je nejčastěji rájem pro šváby. Po každém jídle okamžitě myjte nádobí, zameťte všechny drobky z podlahy a odstraňte lepkavá místa například od rozlitých nápojů. V žádném případě nenechávejte špinavé nádobí v dřezu přes noc. Myslet je potřeba také na odpadkový koš, nenechávejte ho zaplněný příliš dlouho a odpad následně vyhazujte v uzavřených sáčcích do kontejnerů nebo popelnic vzdálenějších od domu.

Pasti i gely

Pokud už v domě není nic, co by šváby lákalo, pusťte se do chytání. Nyní je vhodný čas na pasti v podobě lepicí pásky nebo gelu. Snažte se vypozorovat, kudy nejčastěji chodí a pasti jim postavte přímo do cesty. Umístěte je také do míst, kde naleznete jejich větší množství trusu. Oblíbené místečko švábů můžete zaznamenat také pod dřezem. Myslete na to, že by past měla být co nejblíže hnízdu. Tím se totiž zvýší pravděpodobnost úmrtí dalších švábů. Než se totiž šváb otráví, přinese část jedu na svých tykadlech a nožičkách až do hnízda mezi ostatní.

Vyrobte si směs

Velmi účinná je také směs sprchového mýdla a vody. Řídký roztok naplňte do rozprašovače a následně jím postříkejte šváby. Je velmi důležité, aby se jim směs dostala na hlavu a spodní část bříška. Na těle švába se totiž vytvoří tenký film, který se udrží na místě díky povrchovému napětí, ucpe dýchací póry a šváb se udusí do pár minut. Jak se zbavit mravenců, jsme psali zde.

Vyzkoušet můžete také směs práškové kyseliny borité, mouky a moučkového cukru. Vše smíchejte v poměru jedna ku jedné. Pointa je v tom, že mouka s cukrem šváby přiláká a kyselina je zabije. Směs však nastražte pouze tam, kam se k ní dostanou pouze švábi. Kyselina boritá sice není vysoce toxická, ale je určená pouze k vnějšímu užití. Ideální místo je například pod ledničkou nebo v zadních částech zásuvek či skříněk.

Povolejte pomoc

Pokud se švábů nezvládnete zbavit sami, zavolejte na pomoc odborníky. S tím rozhodně dlouho neotálejte, jelikož švábi jsou zdraví nebezpeční. Přenáší salmonelu a E-coli a zejména u dětí mohou za rozvoj astmatu a alergií.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod