Falešná březost může být pro fenky smrtelná. Jak ji rozpoznat?

 Mazlíčci 
13. srpna 2018 09:06 / Marcela Plachá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Fenky mohou kojit i koťata Shutterstock
Máte doma fenku, která je podrážděná a má bezdůvodně nateklé mléčné žlázy u ocásku? Mohlo by jít o falešnou březost, která je také označována jako falešná laktace nebo pseudogravidita. Většinou se objeví u citlivých jedinců zhruba 3 až 8 týdnů po hárání. Pro fenky může však být životu nebezpečná.

Pseudogravidita neboli falešná březost je stav, kdy se u nebřezí feny objeví silné příznaky imitující březost a dokonce i porod. Nejde přitom o poruchu pohlavního cyklu, ani nesnižuje plodnost zvířete. 

Jak vzniká pseudogravidita

Příčinou falešné březosti je zřejmě zvýšená citlivost některých fen k normálně probíhajícímu hormonálnímu cyklu. Hlavními změnami vnitřního prostředí jsou změny v koncentraci hormonů progesteronu (hormon udržující graviditu) a prolaktinu (hormon ovlivňující sekreci mléka). Pseudogravidita je pozůstatkem z doby, kdy psi žili ve smečkách, a feny háraly ve stejnou dobu, což se stává i dnes ve větších chovech. V minulosti si feny pomáhaly navzájem, a právě díky falešné březosti mohla kojit štěňata nejen jejich vlastní matka.

Takto se omezil úhyn mláďat i v případě, že došlo k úmrtí jejich matky. Štěňata totiž našla náhradní matku v jiné kojící feně, která ani nemusela být gravidní a štěňata si osvojila. Často se přitom stávalo a stává se i v současnosti, že se u feny spustí falešná březost, jakmile k ní připustíte koťátka, která od fenky zkoušejí pít mléko. To se po několika dnech simulace bradavek skutečně začne tvořit. 

Jak falešnou březost poznat

Charakteristická je změna povahových vlastností postižené fenky - psychický neklid, někdy až apatie, agresivita či stranění se, nebo naopak zvýšené vyžadování se pozornosti majitelů. Fena vyhledává místo k porodu a stele si pelíšky pro štěňata. V průběhu tohoto období může hodně jíst, ale také zvracet, trpět zvýšenou teplotou. Falešná březost se dokonce může projevovat zvětšením břicha, pomalostí a opatrností pohybů. Fena bývá neklidná a nevrlá, často nesnese cizí lidi nebo psy. Výraznější projevy mívají některá plemena, například pudl, yorkšírský teriér, jezevčík, zejména pak dobře živené feny z domácích chovů s úzkou vazbou na chovatele. 

Fena může dokonce předstírat porod

Celkové příznaky falešné březosti mohou vyvrcholit imitací porodu. Ten se projeví nejen nechutenstvím, ale později také stahy břišní stěny, snášením hraček nebo jiných předmětů a mateřskou péčí o domnělá mláďata. Fenka se odmítá vzdálit od pelíšku s domnělými štěňaty a nechce ani chodit ven. 

Doporučení veterinářů

Veterinární lékaři nejsou v léčbě pseudogravidity jednotní, ale shodují se, že falešná březost není poruchou pohlavního cyklu a nijak neovlivňuje plodnost feny. Vlivem hormonální nerovnováhy dochází k nalévání několika cecíků, ze kterých se může samovolně nebo po stisknutí uvolňovat mléčná tekutina. Na barvě tekutiny nezáleží, může být bílá, žlutá nebo do hněda, ale nesmí zapáchat. To by naznačovalo velmi nebezpečný zánět mléčné žlázy, který může být i smrtelný. Nalití mléčné žlázy samo o sobě nebolí. Podle většiny zvěrolékařů je dobré sebrat feně veškeré hračky, aby stále neměla potřebu pečovat o své domnělé potomky. Je dobré jí bránit ve tvorbě hnízda a chodit s ní na dlouhé procházky, při kterých na svůj stav zapomene. V případě, že se jí spustilo mléko, zabraňte, aby si olizovala struky, protože tak tvorbu mléka ještě podporuje (můžete jí nasadit ochranný límec). Doporučuje se také na týden snížit příjem potravy (zejména bílkovinové složky).

Falešná březost postihuje fenky, které nerodily, ale i feny, které již štěňata měly. Předchozí gravidita tedy nemá na falešnou březost vliv. Veterinář většinou nasadí léky, které hormonální nerovnováhu řeší. Neexistuje ale 100% účinný preparát, který nemá žádné vedlejší účinky. Pokud se falešná březost objevuje u fenky opakovaně, jistě vám veterinář doporučí kastraci. Tím se také vyhnete častým rakovinným nádorům mléčné žlázy a dělohy. Opatrní buďte také u koček - jak poznat jejich březost jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod