Ani zaschlé skvrny od krve není nemožné vyčistit. Musíte ale znát ty správné fígle

 Ostatní 
28. května 2019 12:54 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Skvrny od krve bývají odolné Depositphotos
Skvrny od krve se mohou objevit na oblečení i na matraci a vždy je trochu oříšek se jich dokonale zbavit. Na většině materiálů sice krev dobře drží, ale pokud víte, jak na to, nebude po krvavých flecích za chvíli ani památka.

I odolné skvrny od krve je možné vyčistit, a to i bez drahých čisticích prostředků, které jsou běžně k dostání v obchodě. Stačí vyzkoušet některou z těchto osvědčených metod.

Studená voda

Nikdy neperte ušpiněné oblečení v teplé vodě. Teplá voda krev sráží, čímž se dostává hlouběji do vláken. Maximální teplota, na kterou lze tyto skvrny prát, je 40 °C. Pokud nemáte po ruce pračku a skvrna od krve je čerstvá, nechte oblečení pár hodin máčet ve studené vodě a pak je operte v mýdlové vodě. Proces urychlíte použitím klasické sody nebo octa.

Zaschlé skvrny

Odstranit zaschlé skvrny je o něco náročnější, ale ne nemožné. Látku namočte do studené vody alespoň na jeden den. Poté místo mechanicky přetřete roztokem boraxu nebo čpavku. Pořídíte je v drogerii.

O něco šetrnější je použití kuchyňské soli. Látku alespoň na hodinu namočte do vlažné vody a poté ji posypte solí. Za další hodinu látku očistěte a operte ve studené vodě. Postup opakujte dle potřeby.

Jako dobrý pomocník se ukázala také obyčejná zubní pasta. Naneste ji na poskvrněné místo a nechte ji zaschnout. Poté místo důkladně očistěte mýdlem a opláchněte studenou vodou. O tom, k čemu všemu je doma ještě možné využít zubní pastu, jsme psali zde.

Peroxid vodíku

Tato běžná dezinfekce funguje pouze na mokrou krev. Při zacházení s peroxidem vodíku ale buďte oparní. Může látku vybělit nebo zeslabit a sám o sobě může způsobovat skvrny. Proto je lepší ho předem vyzkoušet na malém nenápadném místě.

Peroxid vodíku je dobrá volba pro odstraňování krvavých skvrn z porézních povrchů (např. betonu). Pro použití na citlivějších površích ho raději nařeďte s vodou v poměru 1 : 1. Nelekněte se bouřlivého pěnění, které reakce způsobuje. Naopak pěnu můžete nanést na potřísněné místo a poté ji setřít hadříkem. I v tomhle případě můžete postup několikrát opakovat, dokud skvrna nezmizí. Na závěr povrch omyjte mýdlovou vodou.

Krev na matraci

Pokud se skvrna nachází na místě, které nelze namočit (sedačka, matrace, koberec), smíchejte vodu se solí, až se vám z ní vytvoří hustá pasta. Do skvrny vtírejte pastu houbičkou namočenou ve studené vodě. Krystalky soli vytáhnou krvavé skvrny z vláken. Tento postup lze použít i na textil, který lze prát v pračce.

Čpavek

Nyní něco pro malé chemiky. Půl hrnku vody smíchejte s jednou lžící čpavku a roztok nalijte na vzdorující skvrnu. Po jejím zmizení nezapomeňte místo opláchnout studenou vodou. Pozor! Čpavek nepoužívejte na len, hedvábí nebo vlnu!

Enzymy

Na odolné materiály, jako je džínovina, lze také použít nekořeněné změkčovací prášky na maso. Pracují totiž s enzymy, které rozkládají organický materiál, kterým krev samozřejmě také je. Tyto enzymy také obvykle bývají součástí přípravků do myčky na nádobí. Navlhčete postižené místo a nasypte na něj jednu lžíci přípravku. Každých pár hodin vmasírujte přípravek do skvrny a po jednom dni látku vyperte.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47