Nenechte se otrávit zápachem. I odpadkový koš může vonět

 Dům 
16. dubna 2019 10:07 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Co dělat, aby nám doma koš nezapáchal Depositphotos
Odpad z kuchyně je pravděpodobně nejvíc zapáchající věc v celé vaší domácnosti, což dává smysl, když se zamyslíte nad tím, co je uvnitř. I něco zdánlivě nevinného jako odřezky zeleniny vás mohou na druhý den překvapit silným zápachem. Odpad nikdy nebude vonět, ale existuje pár věcí, které můžete udělat, aby to nebylo tak zlé.

V ideálním případě se odpadků zbavujete každých pár dní, ale zápach si vždycky najde cestu, aby vám vzduch otravoval i mezi těmito intervaly.

Oddělte to nejhorší

Ryby a další mořské plody zapáchají nejvíce, proto je dobré zabalit odpadky z nich zvlášť a vynést je hned potom, co se najíte. To samé platí pro ovoce a zeleninu, které už nejsou poživatelné. Hned je zabalte a vyneste, co nejdřív to půjde, nebo je rovnou zaneste na kompost. První krok k úspěchu je zbavit se odpadu, který způsobuje největší zápach.

Přidejte jedlou sodu

Pokud okamžité vynášení odpadků není realistické, když například bydlíte v patnáctém patře, můžete zkusit přidat látku, která zápach pohlcuje. Najdete celý dlouhý seznam materiálů, které lze použít - zrnka kávy, kočičí stelivo, dřevěné uhlí - nejúčinnější ale je jedlá soda. Poprašte s ní dno odpadkového koše a ona vám pomůže předcházet nepříjemným pachům.

Alternativním řešením je vyrobit si vlastní tabletky se stejným účinkem. Stačí smíchat půl hrnečku jedlé sody, třetinu hrnečku epsomské soli, čtvrt hrnečku vody a deset kapek citronového esenciálního oleje a celou směs nalít do formiček na led, aby ztuhla. Potom umístěte jednu tabletu mezi koš a sáček a vyměňte ji, až přestane fungovat.

Pomůže i citronová kůra

Místo toho, abyste vyhodili vymačkaný citron do koše, odřežte z něj kůru a tu pak položte mezi koš a sáček. Zamaskuje některé nebo dokonce všechny pachy. Lze používat i dohromady s tabletami zmíněnými výše.

Pravidelně čistěte koš

I když si budete dávat sebevětší pozor, něco se stejně dostane dovnitř koše mimo sáček. Vyčistěte celý koš alespoň jednou za dva týdny nebo když si všimnete šmouhy nebo zápachu. Důležité je i v prvé řadě vybrat dobrý koš.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod