Pomozte ptáčkům přežít zimu: Vytvořte jim budku a krmítko

 Zahrada 
28. prosince 2018 09:01 / Marie Popelková
  2
📷
5 fotografií v galerii
Zavítat k vám mohou různé druhy ptáků Shutterstock
Přestože spoustu ptáků odlétá na zimu do teplých krajin, najdou se i takoví, kteří zůstávají tady. Ptáci se po celý rok starají o vaši zahradu, proto jim dopřejte dobrou péči. Docílíte jí vhodným výběrem stromů a keřů, ale i postavenou budkou nebo krmítkem.

V zimě k vám může zavítat vrabec domácí, sýkora koňadra, kos černý, ale i další ptáci jako pěnkavy, brhlíci nebo červenky. Ptáci likvidují škůdce, takže se i v zimě hodí. Přilákáte je vhodným výběrem okrasných stromů a dřevin, které mají i v zimě plody. Jsou to například jeřáby, dřín, moruše, ptačí zob nebo šípek, ale i břečťan nebo rakytník.

Dřín i tis

Důležitý je nejen druh dřeviny, ale také vhodná vzdálenost. Na menším prostoru vysaďte dřeviny v jedné řadě. Je to vhodné například u staršího dřevěného nebo drátěného plotu. V menších zahradách zvolte hustější výsadbu. Hodí se pro ni nejlépe ptačí zob, dřín nebo tis, ale také habr nebo babyka. Chybou je tvarování živých plotů do obdélníkových nebo krychlových střihů. Sice je pak více místa, ale spodní větve pro nedostatek vláhy odumírají, takže plot po čase neplní svůj účel.

Někteří ptáci se každoročně vrací na stejné místo, kde zahnízdí a přivedou na svět mláďata. Část ptáků se spokojí s hromadou klestí, jiní hledají útočiště v dutinách nebo větvích stromů. Můžete jim v tom pomoct vytvořením kapsy pro hnízdo. Zhotovte ji spojením z větví jak na jehličnanech, tak na listnatých stromech. Proti kočkám a jiným hrozbám zabezpečte kapsu potažením drátěným pletivem.

Otvor do budky

Před zimou mohou ptáky chránit i budky. Ani tolik nezáleží na tvaru, ale je potřeba myslet na otvor pro vlet, který má být v dolní třetině přední stěny. Uvnitř by měla být i bydla, na kterých mohou ptáci sedět. Měla by se nacházet nad vletovým otvorem. Teplo se totiž hromadí ve vrchní části budky.

Materiál na budku by měl mít nejméně jeden až dva centimetry. Nesmí v něm být žádné mezery, kterými by unikalo teplo. Budku pověste ideálně na zeď domu. Pokud ji dáte na strom, může být snadným terčem pro kočky. Proto ji v takovém případě chraňte prstencem z trnitého křoví nebo ostnatého drátu.

Dobré krmítko

Ptákům můžete zpříjemnit zimu i krmítkem. Lze ho vytvořit z různého materiálu jako dřevo, plast nebo plech, ale dávejte si pozor na to, aby nemělo ostré hrany nebo trčící hřebíky. Dostatečně velká musí být i stříška, která bude chránit potravu před sněhem a deštěm. Krmítko dejte na volné prostranství alespoň metr a půl nad zem, lepší je ale umístit ho třeba až tři metry nad vaše keře. Tím se zkomplikuje lov kočkám, které se na ptáky zaměřují.

Do krmítka nedávejte chleba nebo kynuté výrobky, které ptákům způsobují zažívací potíže. Hodí se ale například zbylé brambory nebo kousky masa. Z přírodních zdrojů pak dávejte semena slunečnice, oves, pšenici, mák, ale také jablka, šípky nebo jeřáby. Čím více druhů nabídnete, tím víc ptáků vás navštíví. Dávejte ale jen takové množství, aby potrava nezplesnivěla. O výrobě krmítka jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít