Taburety se hodí do každé domácnosti. Jakmile objevíte jejich kouzlo, zamilujete si je

 Dům 
30. ledna 2019 14:52 / Marie Popelková
  0
📷
7 fotografií v galerii
Důvodů, proč si domů pořídit taburet, existuje hodně Internet
Taburet neboli nízká čalouněná sedačka bez opěradla je skvělá vychytávka, kterou oceníte v každém interiéru. Lidé tomuto kousku nábytku přezdívají bobek, to pro jeho drobné rozměry. Jeho využití je ale opravdu velké.

Důvodů, proč si domů pořídit taburet, existuje hodně. Když dorazí početná návštěva, lidé často řeší, kam ji usadit. A právě taburet, který nezabere mnoho místa, může tento věčný problém hravě vyřešit. Skvělé je, že ho můžete umístit prakticky kamkoliv - do ložnice, dětského pokoje, obýváku, chodby, šatny, pracovny, kuchyně i koupelny. Představíme vám několik situací, při kterých doma taburet oceníte.

Velká návštěva

Ať už se k vám nečekaně sjede vaše široké příbuzenstvo nebo parta kamarádů, taburet vám pomůže zajistit dostatek místa v obývacím pokoji. Není nutné kvůli občasné návštěvě pořizovat do obýváku další sedací soupravu či křesla, která jen zbytečně zabírají mnoho místa. O nákladech na jejich pořízení ani nemluvě. Stačí si za pár korun pořídit praktické taburety a už vás žádná návštěva nezaskočí. Snadno je přisunete ke stolku a místo se pro ně vždy najde. Na některé širší taburety se bez problému vejdou i dva lidé.

Pomoc pro unavené nohy

Vracíte se z náročného výletu a vaše nohy vás příšerně bolí? Opět pomůže taburet. Stačí ho přisunout ke křeslu či sedačce a pohodlně si o něj nohy opřít. Úleva se dostaví během chvilky. A díky taburetu nemusíte nohy natahovat na sedačku a zabírat místo svým nejbližším. Díky snadné manipulaci si taburet během okamžiku přemístíte přesně tam, kde ho znavené končetiny potřebují.

Úložný prostor

Pokud si pořídíte taburet s úložným prostorem, získáte v bytě další prostor, kam schovat pár věcí. To oceníte obzvláště v malém bytě, ale tato vychytávka se hodí i do prostorných interiérů. Taburet může ukrývat třeba noviny, drobnou elektroniku, teplou deku či další nezbytnosti. Taburety s úložným prostorem jsou obvykle od těch bez něj k nerozeznání, takže pokud si chcete takový kousek pořídit, dobře se u prodejce o možnosti úložného prostoru informujte.

Jak vybrat taburet

I když jde o malý kousek nábytku, snažte se jej vybrat tak, aby vám ladil se zbytkem interiéru. Často jsou taburety součástí sedacího programu, takže není problém sehnat takový, který dokonale ladí se sedačkou, křeslem nebo pohovkou.

Materiál

Taburety lze sehnat z látky, umělé i pravé kůže. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, materiál by měl mít vždy pevnou vazbu a měl by být odolný proti otěru, eventuálně je vhodná protišpinivá úprava. Zajímejte se také o to, zda lze potah sundat a vyprat v pračce. Možnost praní nemusíte řešit ve chvíli, kdy si pořídíte taburet plastový, proutěný, ratanový nebo dřevěný. I o tyto materiály ale musíte pečovat.

Velikost

Zamyslete se nad tím, k čemu nejčastěji budete taburet využívat. I podle toho pak volte velikost. Pro podložení znavených nohou vám stačí menší kostka, pro sezení je lepší zvolit trochu vyšší, abyste pak neměli vy nebo vaši hosté problém vstát.

Úložný prostor

Jak už jsme zmiňovali, existují taburety i s úložným prostorem. Pokud doma bojujete s nedostatkem prostoru, určitě se vám vyplatí do takového taburetu investovat.

Tvar

Počítejte s tím, že trh nabízí velké množství různých tvarů taburetů, takže to bude další věc, kterou si budete muset před nákupem rozmyslet. Za klasiku je považován taburet čtvercový či obdélníkový, často se setkáte i s taburetem kruhovým, ale k dostání jsou i taburety třeba ve tvaru kuželu. Taburetu se podobá i oblíbený puf, který si můžete vyrobit i sami. Návod na domácí výrobu pleteného sedáku jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod