Jak často měnit lůžkoviny a ručníky? Mnoho lidí chybuje

 Dům 
31. ledna 2019 14:21 / Marie Popelková
  9
📷
4 fotografie v galerii
Prát ložní prádlo jednou za měsíc je málo Depositphotos
Po náročném dnu se každý těší na vanu nebo sprchu a taky na to, až si konečně lehne do postele. K příjemnému odpočinku přispívá voňavé a čisté povlečení a také ručníky. Nejenže nabízejí příjemnou vůni, ale také neobsahují bakterie nebo roztoče. Jak často je ale prát?

Když bude člověk jmenovat věci, se kterými přichází každý den do styku, ložní prádlo nebo ručník ve výčtu nejspíš opomene. Přesto jsou to jedny ze základních věcí, které každý potřebuje denodenně. Všichni už je berou tak automaticky, že někdy mohou zapomenout na to, že už nastala doba hodit je do pračky!

Bakterie a roztoči

Podle průzkumů Češi perou ložní prádlo jednou za čtyři až pět týdnů, takže jednoduše řečeno jednou za měsíc. Je to ale poměrně dlouhá doba, protože v peřinách se při spánku usazuje pot a zbytky odumřelé kůže, takže vzniká ideální prostředí pro bakterie a roztoče.

V jednom gramu prachu může být těchto nezvaných hostů až 15 tisíc, takže není o co stát. Lidé a obzvlášť alergici nebo citliví jedinci pak mohou mít snadno zdravotní problémy v podobě dýchacích potíží, alergií nebo akné. Ložní prádlo by se mělo měnit každý týden. Pokud je to pro vás příliš často, pokuste se o to alespoň jednou za dva týdny.

Prostěradlo a povlečení však není to jediné, o co se musíte v posteli starat. Bakterie, roztoče a prach chytají také polštáře a přikrývky. Lidé ale často po zimě sbalí ty tlustější teplejší přikrývky a vytáhnou je zase až v době, když je chladno. To stejné platí pro lehčí letní přikrývky, které jsou ale v létě vystavené o to většímu náporu potu. Proto je dobré přikrývky a polštáře alespoň jednou ročně a nejlépe dvakrát vyprat. Kam správně umístit postel, jsme psali zde.

Dlouhá doba

Týden je doba, po kterou si lidé nechávají ručník nebo osušku a také třeba župan. V tomto případě je týden příliš dlouhá doba. Nejenže ručník už nemusí vonět nejlépe, ale také kvůli hromadění odumřelých kožních buněk vytváří společně s vlhkostí přímo ráj pro plísně a bakterie. Ručník i osušku je potřeba měnit zhruba každé tři dny. U některých je dobré ho odložit po dvou dnech, někdo si zase výjimečně vystačí i čtyři dny.

Dbát musíte i o kuchyňské utěrky. Vlhké prostředí přispívá k tomu, že je po týdenním používání na kuchyňských útěrkách mnohonásobně více bakterií než na záchodové míse. Proto neotálejte a měňte utěrky nejlépe každý druhý den.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47