Sedíte v práci mnoho hodin denně? Důležitá je dobrá židle

 Dům 
05. března 2019 06:46 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Špatná židle může přinést bolesti zad Depositphotos
Lidé už se naučili investovat do kvalitní postele, aby se vyspali. Jsou ochotní utratit i za dobrou matraci. Stále ale opomíjejí stejně důležitou věc, jako je pracovní židle.

Pokud máte sedavé zaměstnání, na pracovní židli strávíte stejně dlouhou dobu a ne-li delší, než jak dlouho ležíte v posteli. Ať už pracujete doma, v kanceláři nebo kdekoliv jinde, investice do kvalitní židle se vyplatí. Ocení to vaše záda a nebudou vám za pár let vyčítat špatnou židli.

Různé požadavky

Jiné požadavky jsou na židli kancelářskou, jiné na jídelní a také na sedací soupravy a křesla. Pokud prosedíte doma hodinu nebo dvě u počítače, můžete si dovolit jednodušší a ne zase tolik kvalitní židli. Nemělo by to tolik vadit.

Na co si dát pozor

U pracovních židlí myslete na to, že je důležitá kvalita mechanismů, čalounění i koleček. Židle by vám měla být na míru. Kříž pod centrální nohou by měl být pětipaprskový, protože je nejstabilnější. Konstrukce by měla být dostatečně silná a únosná. Každý výrobce uvádí hmotnost, pro jakou je navržená. Samozřejmostí by měla být nastavitelná výška sedáku.

Je dobré si pořídit židli se zádovou opěrkou s prodyšnou sítí, která zabrání propocení. Ideální je sedět v záklonu v úhlu kolem 100 stupňů, tedy zpříma a v mírném záklonu, aby nebyly ploténky tolik zatěžované. Předkloktí a zápěstí by mělo být v rovině nohy v širokém posedu do písmene V, aby se odlehčilo oblasti boků a stehen a napomohlo to oběhu krve.

Častější sezení

Pokud sedíte šest a více hodin na kancelářské židli, musíte si pořídit ergonomickou verzi nebo nejlépe zdravotní. Ergonomická židle funguje tak, že když se na ní člověk zaklání, zaklání se i opěrák židle, který je mobilní nezávisle na sedáku. Díky tomu se vyhnete meziobratlovému tření plotének.

Pohyb svalstva

Existují i židle s efektem sedacího míče. Jeden typ má tzv. hliníkové tlapy, které napodobují pohyb kyčlí. Židle díky tomu umožňuje i pohyb do stran. Další zajímavou mechanikou je ergo-balance. Aktivuje mikropohyby svalstva a pobízí ke spontánní změně držení těla.

Zdravotní židle taky mobilizuje tělo, takže svaly neochabují. Aby byla židle zdravotní, musí mít klinické hodnocení zdravotnické pomůcky minimálně ode dvou nezávislých odborných zařízení. Najít můžete více značek. O výběru postelí jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47