Jak často je dobré čistit kočičí záchod a jak se o něj správně starat?

 Mazlíčci 
06. března 2019 13:06 / Marie Popelková
  5
📷
4 fotografie v galerii
Záchod čistěte alespoň jednou denně Depositphotos
Čistotnost koček je pověstná a výjimku neudělají ani, když jde o jejich záchod. Pokud se o něj nebudete dostatečně starat, může se stát, že místo v záchodu najdete nepříjemné překvapení na koberci.

Myslete na to, že kočky do zapáchajícího záchodu nevkročí. Z toho důvodu věnujte úklidu větší pozornost. Minimálně jednou denně si vezměte na pomoc plastovou lopatku a odstraňte všechny exkrementy a hrudky moči. Záchod však kontrolujte raději několikrát denně a v případě potřeby postup opakujte.

Velké čištění

Jednou týdně se vrhněte do výměny celé podestýlky a umytí záchodu. Stelivo vyměňte za nové a záchod důkladně vypláchněte horkou vodou. Nezapomeňte jej také vydezinfikovat. Pro tyto účely existují speciální přípravky, které neublíží zvířatům, udrží jejich místa čistá a zabrání šíření případných chorob. Stačí zavítat do zverimexu, kde je široký výběr.

Likvidace kočkolitu závisí na jeho složení. Některé mohou být 100% přírodní, jiné už obsahují přidané látky, které vyžadují speciální zacházení. V některých případech stelivo vybízí ke splachování do toalety, ale na to pozor – kočkolit může být natolik přilnavý, že se snadno zachytí a ve více vrstvách pak ucpe potrubí. Některé druhy jsou ale snadno
rozložitelné a tento způsob likvidace umožňují. Jednou z možností je uzavření do pevného pytle a vhození do kontejneru nebo popelnice. Přírodní materiál lze kompostovat. Jak správně krmit kočku, jsme psali zde.

Zkuste vašemu mazlíčkovi pořídit krytou toaletu. Velkým plusem je, že se pach díky krytu drží uvnitř a také je v bytě taková toaleta esteticky přijatelnější. Na druhou stranu je třeba kryté záchody častěji čistit, protože čpavek uvolňující se z kočičí moči by uvnitř toalety udělal prostředí, do kterého by kočka odmítla chodit. Pokud máte více než jednu
kočku, doporučuje se pořídit víc kočičích záchodů a umístit je různě po domě. Nestane se tak, že si jedna z koček bude záchod hlídat a nepustí tam tu druhou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve