Korálkový závěs: Designový prvek, který má i praktickou funkci

 Dílna 
08. dubna 2019 13:39 / Marie Popelková
  1
📷
7 fotografií v galerii
Korálkový závěs může mít mnoho podob Pinterest
Korálkové závěsy možná někomu mohou připadat jako zbytečnost, ve skutečnosti ale představují krásný designový prvek, který navíc plní i praktickou funkci. Opticky totiž rozdělí byt.

Korálkový závěs se hodí prakticky do jakéhokoliv bytu - moderního, minimalistického, ve stylu Provence i vintage. Dříve se korálkové závěsy uplatňovaly ve futrech místo klasických dveří, omezit se ale jen na toto místo by byla věčná škoda. Korálkový závěs totiž udělá parádu i volně v prostoru.

Asijské kořeny

Vznik korálkových závěsů je spojený s asijskou kulturou. Podle filozofie Feng shui mají korálky velmi pozitivní vliv na lidskou psychiku. V bytě prý korálky dokáží pohltit pozitivní energiii a tu pak do okolí šířit. Vzhledem k tomu, že zvuk cinkajících korálků má uklidňující efekt, často se závěsy objevují v obývacím pokoji, ale i v ložnicích.

Zlatou dobu prožívaly korálkové závěsy zejména v 60. letech, ale z módy v podstatě nikdy nevyšly. Mění se spíše jejich podoba a také umístění.

Nahradí příčku v bytě

Hlavní výhodou korálkového závěsu je, že vám opticky rozdělí například malý byt na několik zón - třeba kuchyňskou část od obývací či obývací část od ložnice. I v prostorném bytě se ale korálkové závěsy dobře vyjímají.

Rozdělení bytu pomocí korálkového závěsu je velmi vzdušné a nenásilné a hodí se i tam, kde z jakéhokoliv důvodu není možné či žádoucí stavět zděnou nebo sádrokartonovou příčku. Podobnou službu vám poskytne i paraván, o tomto tématu se více dočtete v našem článku zde.

Snadná údržba

Korálkový závěs si oblíbíte z mnoha důvodů. Kromě toho, že jej můžete snadno přemístit někam jinam, aniž byste museli cokoliv bourat, oceníte i jeho snadnou údržbu. Plastové a skleněné korálkové závěsy lze jednoduše osprchovat. A v neposlední řadě vás pořízení korálkového závěsu nijak finančně nezruinuje. Pořídíte ho už za pár stovek. A pokud budete chtít ještě více ušetřit, můžete si závěs i sami vyrobit. Jednak ušetříte, jednak si vytvoříte závěs přesně podle svého gusta. Barevně i rozměrově.

Rovné i asymetrické

Pokud si budete vybírat korálkový závěs do bytu, vždy se snažte vybrat takovou barvu, která bude ke zbytku interiéru ladit. Někdy vypadá dobře, když barva závěsu má stejný odstín jako ostatní vybavení bytu. Někdy ale naopak vypadá skvěle, když je závěs barevně kontrastní.

A nemusíte být striktní co se týká tvaru závěsu či jeho délky. Nikde není psáno, že závěs musí být rovný a dlouhý až na zem. Zajímavě vypadají i kratší závěsy nebo takové, které jsou asymetrické. Nebojte se proto popustit uzdu své fantazii. Inspiraci najdete v naší fotogalerii pod článkem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít