Jak ochránit vysazenou zeleninu před škůdci?

 Zahrada 
16. května 2019 14:36 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Aby vám vysazená zelenina vůbec vyrostla, je dobré ji chránit Pixabay
Možná to také znáte – vysadíte zeleninu na záhon a přilétnou ptáci či hmyz a začnou ji likvidovat. Jinde zase zahrádkáři musí čelit nájezdům koček, které záhon rozhrabou. Máme jednoduchou radu, jak záležitost vyřešit.

Právě čerstvě nasazená zelenina, či zelenina, která ještě ani nevyrostla a v klidu si klíčí v záhonu, patří k nejzranitelnějším. Zelená barva láká různé živočichy ke konzumaci. Hnědá barva záhonu zase láká kočky k vyměšování. Přitom existuje jednoduché řešení.

Bílá netkaná textilie

Ačkoliv najdete na internetu řadu upozornění, že pěstovat zeleninu na záhonech překrytých netkanou textilií je pro životní prostředí škodlivé, pro bílou textilii to neplatí. Totiž neplatí to pro použití, kdy záhon jen na určité období textilií překryjeme. Negativní účinky se totiž týkají textilií černých a hlavně těch, které zůstanou na půdě ležet a způsobují tak její postupnou degradaci. Dočasné překrytí záhonů nic takového nezpůsobí, ale zahrádkářům zachová maximum úrody.

Kdy použít

Představme si, že nasadíme na záhon semínka ředkviček, mrkve či další zeleniny. Trpělivě očekáváme, až začnou růst, ale mezitím se dočkáme nájezdu koček, které záhon znečistí a rozhrabou. Nebo nám ředkvičky začnou růst, ale přiletí brouci dřepčíci a vykoušou do listů dírky. A pokud se nám vyhnou tyto pohromy, dokonají dílo zkázy ptáci. Proti všem těmto případům se hodí bílá netkaná textilie.

Bílá netkaná textilie chrání záhon i před přímým slunečním světlem, které může být v některých případech příliš prudké a může mladé rostliny spálit. Také využijeme ochranné schopnosti fólie proti větru. Drobná semínka se nerozletí po okolí a vyrostou přesně tam, kde mají. V některých případech pomůže fólie i proti mrazíkům, které ale už, doufejme, nepřijdou.

Silnější rostliny, jako jsou ředkvičky, můžeme nechat překryté. U jemnějších, jako je například mrkev, budeme muset fólii trochu zdvihnout v okamžiku, kdy semínka začnou klíčit. Obecně platí, že netkanou textilii necháváme na záhonech ještě asi dva týdny poté, co semínka vyklíčí. Pak už ji můžeme odstranit a zeleninu dopěstujeme klasickým způsobem.

Někdy můžeme tuto ochranu použít tehdy, když zjistíme z předpovědi, že se žene nějaká pohroma. Netkaná textilie umí snížit škody po krupobití nebo při hrozícím mrazu. Důležité je, aby byla dobře zakotvena v zemi, protože při nepřízni počasí bývá i silný vítr. Kotvíme tedy velkými kameny nebo dřevěnými či jinými kolíky. A pak už je potřeba bohatá zálivka a hlavně vhodné hnojení. O tom si můžete přečíst třeba zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod