Domov v bezpečí. Mříže na oknech můžou vypadat i elegantně

 Dům 
18. května 2019 06:22 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ochraňte domov před nežádoucím nájezdem zlodějů Depositphotos
Ochrana vašeho majetku a elegantnost můžou jít ruku v ruce! Pořiďte si zabezpečení v podobě mříží na oknech, které zároveň můžou být hotové mistrovské kované dílo.

Hlavní funkcí bezpečnostních mříží je uchránit váš domov před nežádoucím nájezdem zlodějů. Před pořízením si dobře promyslete, kam chcete mříže nainstalovat. Pokud bydlíte v prvním patře, rozhodně nesmíte opomenout okna. V případě, že máte rodinný domek a v garáží parkujete nejnovější úlovek v podobě moderního auta, poohlédněte se raději i po rolovací mříži na garážová vrata. Mříže se ve většině případů vyrábí z oceli, proto jejich pořízení nebude nejlevnější, ale určitě se vyplatí. Počítejte s tím, že osazení jednoho okna vyjde na několik tisíc korun.

I elegantní provedení

Není však pravidlem, že nainstalované mříže pokazí celkový vzhled domu či bytu, ba naopak. Mříže mohou být zároveň i ozdobným prvkem. Záleží jen na tom, jakému vzoru mříží a následnému provedení dáte přednost. Zvolit lze například elegantně vypadající kované mříže se zlacenými rostlinnými motivy.

Velmi důležité je ukotvení mříží. Rozhodně se vyhněte přimontování na stěnu, které vám příliš bezpečí nezaručí. Zloději si s tím lehce poradí, když přijdou vybavení, jednoduše to odmontují. Z toho důvodu volte zapuštění do bočních zdí výklenků, případně do čelní zdi, a to s pomocí speciálních šroubů a hmoždinek. Použijte dostatečně hluboké kotvicí šrouby, ať zamezíte případnému pokusu o vytržení. Mříže lze instalovat dodatečně nebo také přímo při výstavbě domu či bytu.

Rolovací varianta

Pokud vás odrazuje představa statické mříže před oknem, pak lze volit i rolovací variantu. Tento typ se však hodí i jako zabezpečení na garážová vrata. Ve většině případů se vyrábějí na míru a ovládání je řešeno pomocí elektrického motoru. V dnešní době jsou mříže již standardně na elektrické ovládání. Jaká vybrat garážová vrata, jsme psali zde.

Další možností pro ochranu oken jsou vysouvatelné ochranné mříže. Nespornou výhodou je možnost nasadit je na jakékoliv okno. Zakázková výroba na míru v tomto případě není potřeba, jelikož vysouvatelné mříže lze přizpůsobit různým velikostem okna. Tyto kovové mříže si můžete dopřát bez náročných zámečnických a zednických prací.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod