Nevyhazujte kávovou sedlinu. Je to doslova zázrak

 Ostatní 
01. listopadu 2019 09:28 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kávová sedlina má překvapivé množství využití Pixabay
Kávová sedlina či kolečka použité mleté kávy, která vypadnou z kávovaru, nemusejí skončit v odpadu. Mají mnoho použití a všechny varianty jsou skvělé. Naučte se je také využít.

Pokud jste si mysleli, že zákaz vyhazování kávové sedliny tu máme proto, abyste si neucpali třeba odpad u dřezu, neměli byste docela pravdu. Do dřezu sice kávová sedlina nepatří, ale použitá mletá káva má mnohem pestřejší využití.

Využití v kosmetice

Velké možnosti nabízí „lógr“ v kosmetice. Zrnka totiž fungují jako peeling, kdy odstraňují odumřelé buňky pokožky. Zkuste smíchat sedlinu s kokosovým olejem. Současně lze sedlinu použít v boji proti akné. Pro takové použití se doporučuje ji smíchat s trochou kvalitního medu od včelaře a nanášet jako pleťovou masku. Proti celulitidě zase nanášejte pastu z „lógru“ a olivového oleje. Nechte působit alespoň deset minut a pak důkladně omyjte. Kávová sedlina umí nahradit Solvinu, pastu na mytí rukou po práci s mazivy a dalšími odolnými materiály, které zanechají ruce tak špinavé, že běžné mýdlo nestačí. Sedlinu smíchejte s glycerinovým mýdlem a uvidíte, čeho je schopná.

Zajímavé účinky má sedlina na vlasy, ale také na zvířecí srst. Můžete použít buď odvar z kávové sedliny na oplachování vlasů či srsti, nebo lze přímo vetřít sedlinu do vlasů či kožichu a následně dobře opláchnout vodou. Výsledkem je větší lesk a vyživení. Zvíře také zbavíte blech.

Využití v domácnosti

Velká škála možností se nabízí v domácím využití zbytků po přípravě kávy. Usušenou kávovou sedlinu můžete vložit do chladničky, kde bude fungovat jako pohlcovač pachů. Při mytí nádobí ji zase můžete využít na čištění připálených hrnců. Odvar ze sedliny může sloužit k dochucení některých pokrmů, zejména na chilli con carne, na masové marinády a při pečení sladkých muffinů. Pomocí horkého odvaru ze sedliny můžete barvit některé látky a mořit dřevo. Na tmavém nábytku zakryjete trochou sedliny a vodou nevzhledné škrábance.

Využití na zahrádce

Snad vůbec nejvíc variant, kde použít kávovou sedlinu, je zahrada. Především platí, že pokud jde o klasickou nedochucovanou kávu, určitě stojí za to dávat sedlinu na kompost. Budete-li současně přidávat zbytky jídel, velmi prospějete výživě žížal. Více o zakládání kompostu si najděte v článku zde. Kávová sedlina má kyselé pH, takže se chová podobně jako rašelina. Sedlinu proto přidávejte třeba k vřesům, azalkám a rododendronům. Také má sedlina hodně fosforu, draslíku, hořčíku a mědi, takže prospěje v kombinaci s kompostem mnoha rostlinám. Při výsevu lze smíchat drobná semínka se sedlinou a značně si tak usnadnit rovnoměrnost při vysévání.

Kávovou sedlinou můžete odhánět od vašich záhonů nechtěné návštěvníky. Jedním může být kočka, která si oblíbila váš záhon jako svou toaletu. Stačí použít kávovou sedlinu a pomerančovou kůru a je po problémech. Jiným nevítaným návštěvníkem jsou slimáci a mravenci. Pro ně bývá lem ze sedliny kolem záhonů dostatečnou překážkou a raději se vydají jinam.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve