Nejčastější problémy pejsků v zimních měsících. Čím vším jim můžete způsobit potíže?

 Mazlíčci 
24. listopadu 2018 06:32 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
I pes může být nemocný Depositphotos
I když má většina psů srst, ne každému se může zamlouvat zima. I psi mohou v zimním období cítit chlad a mohou onemocnět. Jaké jsou jejich nejčastější problémy a čím jim můžete způsobit potíže?

Každý pes potřebuje jít za den párkrát ven, ať je teplo nebo zima. Pokud ale klesne venkovní teplota pod bod mrazu, měli byste zbystřit. Odborníci totiž nedoporučují koupání. Mohla by z toho vzniknout nemoc, kterou si nepřejete vy ani váš mazlíček.

Pokud psa přece jen potřebujete okoupat, učiňte tak po večerní procházce. Potom ho pečlivě vysušte ručníkem a můžete použít třeba i fén na nízkou teplotu. Se psem znovu běžte ven až tak po deseti hodinách od namočení, čili až na druhý den.

Voda v uších

Dávejte si pozor na to, aby se psovi nedostala voda do uší. V kombinaci s následným chladem by to mohlo způsobit zdravotní problémy v podobě zánětů. Další alternativou ke koupeli je očistit psa pomocí hadříku s vodou a můžete použít i pár kapek octa. Musíte však dbát na to, aby se vašemu parťákovi nedostal roztok do očí.

Mrazy sice zničí velkou část choroboplodných zárodků, a tím pádem i potenciálních nemocí. Neznamená to ovšem, že by psi nemohli být nemocní. K nejčastějším potížím v zimě patří prochladnutí horních i dolních cest dýchacích a močového aparátu.

Kdy jít k veterináři

Pokud na psovi zpozorujete apatii, neochotu se hýbat, nechutenství, ale například i chraplavé štěkání, kašel nebo také pomočování, raději na nic nečekejte a zamiřte k veterináři. Člověk možná vyléčí takové choroby sám, když si lehne do postele, vezme si prášek a udělá si čaj, zvíře ale potřebuje odbornou pomoc.

Pozor na omrzliny

Dalším nebezpečím jsou omrzliny. Vznikají zejména v situacích, které by vůbec neměly nastat. Například když pes tráví čas v mrazu bez pohybu nebo pokud stojí na kovovém povrchu. Pokud se to ale stane, zkontrolujte všechna místa, která mohou být omrzlá.

Týkat se to může konečků uší, tlapek, ocasu, ale také pohlavních orgánů. Omrzlá kůže bývá studená a bledá. Později zčervená a je nateklá, takže to může bolet. Postižená místa je proto dobré zahřívat asi čtvrt hodiny vlažnou vodou. Pomůže třeba i heřmánek. Při větších problémech je ale také vhodné vyhledat veterináře. O nejoblíbenějších psech jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít