Zbyly vám potraviny a je vám líto je vyhodit? Zamrazit se dá třeba i vejce, stačí vědět, jak na to

 Ostatní 
18. října 2019 08:31 / Jana Jančová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nebojte se zmrazování potravin Shutterstock
Vařená rýže, přezrálé banány, čerstvá vejce nebo mouka v mrazáku. I když se to zdá nemožné, přesto vaše mraznička uchová a ochrání i tyto potraviny, o kterých byste řekli, že mráz nesnesou. A nejen to, do mrazničky můžete dát další dobroty, které takto chcete uchovat a přesto byste se k tomuto kroku neodhodlali.

V době, kdy ceny potravin rostou, je vyhazování přebytků či jinak nezpracovaných potravin velkým mrháním. Proto mnozí využívají mrazničky, kam toto nespotřebované jídlo uloží. Co ale s těmi, o kterých si myslíme, že mráz by jim uškodil a znehodnotil je? Tady je pár tipů, které vám ve vašem rozhodování pomohou.

Syrová vajíčka

Ve městech a na sídlištích k tomu nedochází tak často jako na venkově, přesto se může stát, že máte čerstvá vejce navíc. Rozhodně je nedávejte do mrazničky celá, ve skořápce. Bílek i žloutek se mrazem roztáhnou, což by mělo za následek popraskání skořápky. Proto vejce nejdříve vyklepněte do připravené nádobky, prošlehejte a jemně posolte, pak uložte do mrazničky. Čtěte také: Skořápky od vajec nevyhazujte. Poslouží jako hnojivo nebo bělidlo na prádlo.

Česnek

Uchování česneku v mrazáku není složité. Ať už nasekaného nebo v celku, obojí si můžete dovolit. Dbejte však na to, aby to byl česnek kvalitní, suchý, pevný, bez plísní a naklíčení. V případě, že chcete zamrazit nasekaný česnek, dejte jej před zmrazením na chvíli uležet. Tento trik umožní, aby se zachovala léčivá látka allicin, kterou česnek obsahuje. Dobře ho také zabalte, aby jeho vůně „neprovoněla“ celou mrazničku.

Cibule

Cibule v mrazáku? Ano, i to je možné. Tento trik oceníte zejména v době, kdy máte na vaření méně času. Pak jen vytáhnete z mrazničky zmrazenou, nasekanou cibuli, kterou můžete hned použít, ani ji dokonce nemusíte rozmrazovat. Jen stejně jako v případě česneku dbejte před jejím vložením do mrazničky na jejím důkladném zabalení. Čtěte také: Také vyhazujete slupky od cibule? Tak odteď už nebudete.

Mouka

Asi se tomu budete divit, ale i mouka patří mezi potraviny, které můžete uložit do mrazáku. Dokonce je tento způsob uchovávání pro ni lepší, než například v komoře. Své o tom ví i pekaři, pro něž je mouka skladovaná v mrazu daleko kvalitnější a podle nich se s ní i lépe pracuje a těsto z takové mouky je i kvalitnější. Navíc zamezíte tomu, že se v mouce objeví nejrůznější škůdci. Stačí, když ji do mrazničky dáte v dobře uzavřeném sáčku.

Přezrálé banány

Téměř všichni by je vyhodili, zamrazení je však praktickým řešením, jak lze přezrálé banány nejen uchovat, ale i využít. I když mají svou zralost za sebou, dají se ještě využít do nejrůznějších smoothie i jako přísada do jiných pokrmů, například do domácího pečiva. A jak lze takový banán skladovat v mrazničce? Jednoduše: oloupejte, nakrájejte jej na kolečka, dejte do sáčku a šup s ním do mrazničky! 

Malý tip s velkým účinkem: bylinky a vývar

Chcete mít bylinky po ruce celý rok, aniž byste si je kupovali v supermarketech? Stačí letní úrodu nebo nákup bylinek na tržišti zamrazit. Je však důležité při zmrazování bylin dodržovat postup, který zaručí, že v mrazu nezavadnou a uchovají si svou specifickou vůni a chuť. Nasekejte proto bylinky, naplňte je do formiček (například na led). Pak je zalijte olivovým olejem nebo vodou a nechte zamrazit. Pak již při vaření vytáhnete jen bylinkovou kostičku, kterou vhodíte jednoduše do pánve nebo hrnce. Uvidíte, jak krásně zavoní. Podobně můžete postupovat i s vývarem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum