Máte v kuchyni málo místa? Vyřešte stůl trendy barovým pultem

 Dům 
15. října 2019 09:28 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bar může být ze stejného materiálu jako kuchyňská pracovní deska Depositphotos
Chcete mít moderní kuchyni, ale nemáte v ní tolik prostoru, kolik byste potřebovali? Nezoufejte. I v malé místnosti můžete mít kuchyni, která půjde s dobou. Do módy se totiž znovu vracejí barové pulty, které navíc šetří místo!

Zabral by vám kuchyňský stůl většinu prostoru v kuchyni a pohyb by tam byl už velmi obtížný? Vůbec nevadí, nahradit ho může barový pult. Dřív ho člověk viděl v kuchyních spíš jen v amerických filmech, nyní už je rozšířený i u nás a zase se vrací k oblibě.

Vypít kafe

Původně se v domácnostech objevovaly spíš sporadicky, postupem času se z nich ale staly zajímavé designové prvky, které lidé využívali nejen v malých kuchyních, ale i ve velkých prostorách. Slouží k rychlému občerstvení, když si chcete dát jen rychlou snídani nebo si před odchodem do práce vypít kafe.

Barový pult může být pevnou součástí kuchyňské linky, nebo ho lze postavit samostatně. Podepřít ho můžete deskou připevněnou k podlaze, nebo sloupem, který půjde až ke stropu. Zvolit můžete libovolnou výšku.

Deska může být zarovnaná s pracovní plochou kuchyňské linky, ale také vyvýšená, jak to bývá u barových pultů v podnicích. Výška barového pultu by měla být shodná s výškou vodorovně položených předloktí vzpřímeného člověka.

Zatímco dříve byly kuchyně samostatným pokojem, v současnosti je trendem mít v jedné velké místnosti kuchyň s obývacím pokojem. Barový pult tak často slouží i k oddělení právě těchto dvou prostorů. Bar je dobrý také pro konverzaci s tím, kdo vaří, se zbytkem rodiny. Na bar si můžete také odkládat věci, pokud už není místo na kuchyňské pracovní desce.

Sladit s nábytkem

Pokud vám bar odděluje kuchyň od obývacího pokoje, nezapomeňte na to, že je dobré ho sladit s ostatním nábytkem a doplňky. Také barva by neměla být úplně odlišná, aby nevznikl kýč a bar místo dobrého pocitu nepůsobil spíš jako pěst na oko.

Jestli máte v bytě nebo domě více dřeva, nebojte se pultu také ze dřeva. Pokud máte mnoho spotřebičů jako ledničku, myčku a další, je lepší barová deska z mramoru nebo kamene, ať už přírodního, nebo umělého.

Místo na nohy

Barová i pracovní deska by měly být ze stejného materiálu, který je odolný proti vodě a oděru. Vhodné je dřevo nebo umělý kámen, za které si ale připlatíte. Nejrozšířenější a cenově nejlépe dostupná je proto laminátová fólie. Vyhněte se ale sklu a kovu, není to praktické a kuchyň by působila studeně.

U baru se nejen popíjejí nápoje a alkohol, ale můžete u něj i jíst. Lze u něj stát nebo sedět na speciálních vysokých židlích. Dejte ale pozor na to, abyste nezapomněli na prostor pro nohy. Vhodné je i obložení, protože pokud budete denně narážet nohama do stěny, půjde to za chvíli vidět. O problémech v kuchyni jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve