Invazivní asijské berušky opět okupují domy v Česku. Jak se jich ideálně zbavit?

 Ostatní 
17. října 2019 10:54 / Blanka Štiková
  0
📷
6 fotografií v galerii
V tomto období si slunéčka shánějí úkryt před příchodem zimy Shutterstock
Nynější teplé počasí nepřineslo jen slunce, ale také invazi slunéček východních původem z východní Asie. Stačí jen otevřít okno a rázem můžete mít nevítané hosty ve větším počtu přímo u vás doma.

Vyskytují se po celé České republice a mohou vás i kousnout. Jsou asijské berušky spíše užitečné nebo více škodí?

Nálety slunéček východních ve velkém

Stejně jako předchozí roky, tak jsou i letos hlášeny nálety většího počtu slunéček, nejde ale o naše původní druhy slunéček, ale spíše o invazní slunéčka východní. V tomto období si totiž shánějí úkryt před příchodem zimy a teplý podzim hmyzu svědčí. Proto mohou být lidé napříč celou republikou svědky náletů tohoto hmyzu do jejich domácností, stačí sebemenší skulinka a asijské berušky si k vám najdou cestu.

Proč nalétají?

V zimě jsou ve svém původním prostředí slunéčka východní zvyklá ukrývat se ve štěrbinách na vrcholcích skal či v puklinách velkých stromů, proto mají v českých podmínkách tendenci nalétávat do domácností, tedy do vysokých světlých předmětů podobných těm jejich, jimiž lidská obydlí jsou. Lákají je hlavně domy se světlou omítkou, na kopcích pak vyhledávají sloupy elektrického vedení či jiné vysoké předměty.

Jsou pro člověka nebezpečná?

Podle odborníků pro člověka slunéčka východní nepředstavují zdravotní riziko, ale i tak může být setkání s nimi nepříjemné. Slunéčka vám mohou lézt ve vlasech či vlézt pod oděv. A dokonce vás mohou i kousnout, citlivým osobám se poté na těle může objevit mírná alergická reakce na toto štípnutí.

Jak se jich zbavit?

Lezení slunéček do škvír je instinktivní a nelze je od něj odradit. Nejlepším způsobem, jak se jejich přítomnosti ve vaší domácnosti vyhnout, je ucpat a zavřít okna, ale i tak se vám může hmyz do obydlí dostat. V domě se slunéčka schovají do nějakého koutu, pak vylezou a hledají jídlo, ale v bytě nic nenajdou, a tak uhynou. Proto je dobré slunéčka (všech druhů) z bytu odstranit. Jihočeská univerzita radí, že slunéčka je vhodné nabrat na noviny, smést smetáčkem či opatrně vysát vysavačem do čistého sáčku.

A kam s nimi? Podle odborníků nemá cenu je vyhazovat za teplého počasí, neboť se vám pak stejně vrátí zpět domů, vhodnější je podle nich počkat na chladnější počasí a poté je vysypat například v parku, tam prý zimu přežijí lépe než v bytě.

Jsou užitečná či neužitečná?

Pozitiva

Slunéčka východní jsou částečně užitečná, zároveň ale také škodí. Asijské berušky pomáhají v zemědělství proti škůdcům. Živí se mnoha druhy mšic, mer a jiného drobného hmyzu na rostlinách a jsou dokonce žravější než naše původní berušky. Navíc jsou také plodnější a oproti našim druhům, které se již dávno zazimovávají, se rozmnožují a jsou aktivní dlouho do podzimu.

Negativa

Podle slov entomologů však umí východní slunéčka napáchat také škody, neboť jsou velmi žravá a nevybíravá. Kromě hmyzu požírají i motýlí vajíčka, vajíčka a larvy jiných slunéček či zlatooček. Asijská slunéčka tak stojí za úbytkem našich původních slunéček, která vytlačují z jejich životního prostoru, tím dochází k poklesu biodiverzity.

Slunéčko východní nemají v oblibě ani vinaři, asijské berušky totiž v případě nedostatku mšic nepohrdnou ani šťávou z bobulí révy, proto jsou mezi hrozny, i s nimi jsou pak hrozny vylisované, to znehodnotí výslednou chuť vína. A nálety do obydlí také lidem není právě příjemné. Těžko tedy soudit, zda jsou pro nás přínosem či naopak. Dále čtěte: Nezabíjejte tento drobný hmyz. Ve vaší domácnosti je velice užitečný.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008