Nachystejte ptákům na zimu krmítko i se správným krmením

 Ostatní 
16. října 2019 15:52 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pro některé ptáky jsou potřeba i specifické tvary krmítek Pixabay
Výroba různých krmítek je vhodným způsobem aktivity pro děti i dospělé. Podzim se nabízí k přichystání všeho potřebného. Máme dobrá doporučení.

Krmítka pro ptactvo se dají vyrábět různým způsobem. V tomto článku se soustředíme spíš na hlavní zásady a pak také na to, co ptáčkům do krmítka přichystat. V tuto chvíli je příroda ještě bohatá na své dary. Brzy ale přijde čas, kdy budou ptáci bojovat o přežití.

Zásady pro stavbu krmítka

Nejdůležitější při vytváření krmítka je postavit krmítko s velkou střechou, která zabrání zbytečnému navlhání krmiva. Ať je tedy výrobním materiálem cokoli, na tuto zásadu bychom neměli nikdy zapomenout. Ptákům škodí plísně podobně jako lidem. Pokud ovšem chcete na zimu jen ptáky přikrmovat a nechcete stavět krmítka, můžete pochopitelně využít jakoukoli misku, do které nasypete krmení a po jejím vyprázdnění nebo po chvíli, kdy je venku, ji zase dáte do místnosti.

Nejlepší krmítka jsou samozřejmě dřevěná. Spodní část budujeme s okraji, aby se krmivo nesypalo pryč. Stříška může být do tvaru písmene A, ale také může být vytvořena jen jednou deskou s potřebným sklonem, aby voda odtékala pryč.

Různí ptáci, různé krmení

Protože k našim krmítkům mohou přilétat různí ptáci, je vhodné s nimi počítat už při jeho stavbě. Vedle prostoru pro sypané krmení bychom tedy měli mít k dispozici i místo, na které zavěsíme kousek loje pro sýkorky. Některým ptákům se zavděčíme i zavěšením sušených jablek.

Hlavní krmná směs

Můžete si samozřejmě koupit krmení pro ptáky v obchodě, ale hrozí to, že sáček bude obsahovat i obiloviny, které ptáci zobat nebudou. Abyste se vyhnuli zbytečným zbytkům, pořiďte si hlavně slunečnicové semínko, které mají v oblibě skoro všichni ptáci. Většina si též pochutná na jádrech ořechů. Přisypat do krmítka můžete ale také trochu pšenice, loupaného ovsa, prosa, řepky, máku a některých dalších plodin. Dávejte jich jen málo. Sledujte, zda mizí a podle zájmu přidávejte. O vychytávkách pro sýkorky a kosy jsme už psali v předchozím odstavci. Vrabci zase ocení strouhanku z bílého pečiva. Dejte si ale pozor na obsah soli. Ptákům nedělá dobře. Nedávejte ptákům chléb ani jiné zbytky.

Údržba

Nezapomínejte krmítko udržovat v čistotě. Pravidelně – alespoň jedenkrát týdně, krmítko čistěte a zbavujte zbytků krmení. Kontrolujte, zda vše drží, jak má. Sledujte, zda není krmítko v dosahu koček, které by si tak snadno přišly ke své kořisti. Někdy se pochopitelně nevyhnete návštěvě dravců nebo nějakých méně žádoucích návštěvníků – obvyklí jsou zdivočelí holubi domácí. Na jaro pak můžete zkusit vyrobit pro změnu krmítko motýlům, ale o tom si můžete přečíst v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47