Nezapomeňte u bydlení na správné pojištění. Ušetříte si spoustu starostí

 Dům 
09. listopadu 2019 17:36 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
O dům vás může připravit třeba požár Depositphotos
Každý sní o velkém domě se zahradou a moderním vybavení. Když ho ale těžce postavíte a potom splácíte, je potřeba si uvědomit i všechna rizika, která by vás o dům nebo majetek mohla lehce připravit. Patří k nim přírodní živly, ale také krádeže nebo nešťastné náhody.

Málokdo si v dnešní době může dovolit našetřit na dům z výplaty. Většina lidí musí stavbu nebo koupi domu řešit hypotékou, což znamená zatížení splátkami na několik let, ne-li až do odchodu do důchodu. Každý měsíc tak odejde část peněz z příjmu na splátku a zůstane méně peněz na jiné poplatky, živobytí a radovánky.

Požár a povodně

Lehce se může stát, že i když tvrdě makáte a splácíte, o dům rychle přijdete a zůstanou vám oči pro pláč. Stačí požár nebo povodně a nebudete se pomalu mít kam vrátit, přestože budete muset dál splácet hypotéku. Proto myslete na to, že je potřeba mít pojištění.

Důležité je rozlišit pojištění nemovitosti a domácnosti. Pojistka nemovitosti kryje celou stavbu a s ní většinou pevně spjaté věci, jako je například kuchyňská linka, pojištění domácnosti zase zahrnuje pohyblivé věci jako elektroniku, oblečení, knihy a podobně.

Především u nemovitosti s postupem času sledujte, jak roste její cena. Pokud si totiž pojistíte dům nebo byt třeba na čtyři miliony a časem cena vzroste na pět milionů, pojišťovna stále bude vycházet z ceny čtyři miliony, na kterou máte nemovitost pojištěnou.

V první řadě si pojistěte nemovitost i domácnost proti přírodním živlům jako povodně nebo požáry, protože při povodních může utrpět jak stavba, tak majetek. Při požáru může během pár chvil shořet všechno na uhel.

Krádež vybavení

Pojistit si ale můžete i další události. Patří mezi ně například krádež. Pokud k vám do sklepa nebo garáže přijde zloděj, který ukradne kolo, lyžařské vybavení nebo vám zmizí auto, na všechno můžete mít pojištění a dostat peníze od pojišťovny.

To samé platí o nevítané návštěvě v domě, odkud mohou zmizet drahé šperky, elektronika nebo třeba trezor s penězi. Myslete však na to, že u hodnotnějších věcí musíte mít vhodné zabezpečení, na které se pak pojišťovna bude ptát.

Nezbedné děti

Pokud máte děti, které jsou divoké, pojistit se můžete i proti nešťastné náhodě. Stačí totiž malá chvilka a dítě může shodit televizi nebo pokazit spotřebič v domácnosti. Spolu s pojištěním nemovitosti a domácnosti si můžete uzavřít i pojištění odpovědnosti z běžného života, které by takové věci mělo pokrýt.

Jestli máte k domu chodník, mějte se na pozoru s přicházející zimou. Jakmile chodník namrzne a někdo si na něm ublíží, můžete z toho mít problémy. Je důležité například uklízet sníh a sypat chodník solí nebo štěrkem. Pro případné pády si zajistěte pojistku na riziko odpovědnosti z údržby nemovitosti, která vyřeší, když se někdo zraní karambolem na vašem chodníku. Co vše vyřešit před stavbou domu, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum