Jak předcházet plísni v koupelně

 Dům 
13. listopadu 2019 10:04 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zabraňte šíření plísní ve vaší koupelně Depositphotos
Všichni máme svoje bitvy se špínou, které bychom nejraději nezmiňovali. Pravdou ale je, že naše problémy jsou běžnější, než si možná myslíme. Každý z nás má ty samé problémy týkající se nepořádku. Jedním z nich je koupelnová plíseň.

Plíseň se drží v koupelně, protože je to pro ni ideální prostředí. Se stálým přísunem vlhkosti z páry a vody, která zůstává ve sprše a v umyvadle, plíseň jen čeká na to, aby začala růst. Můžeme tomu zabránit, když budeme dodržovat následovná preventivní opatření.

Vždy v koupelně zapínejte větrák

Nechejte větrák běžet půl hodiny až hodinu po sprše. Pokud nemáte v koupelně ventilátor vestavěný, pořiďte si obyčejný větrák a udělejte to samé. Pokud máte v koupelně okna, otevřete je po koupání dokořán. 

Houbička i šampon musí úplně vyschnout

Nenechávejte houbičky, sprchové gely a šampony ležet na podlaze sprchového koutu nebo na okraji vany. Zůstane v nich nebo pod nimi voda a budou déle schnout. Jestli jste to ještě neudělali, pořiďte si závěsný držák, který propouští vodu, na který vše uložíte.

Pečujte o závěs a dveře sprchového koutu

Jestli máte sprchový kout, po každé sprše stěny setřete stěrkou na okna, abyste se zbavili přebytečné vlhkosti. V případě, že máte sprchový závěs, nechte ho po koupání rozrnutý, aby dovnitř mohl proudit vzduch. Pokud ho raději míváte zavřený z estetických důvodů, můžete to udělat, až přijdete vypnout větrák.

Pravidelně perte

Pravděpodobně neperete ručníky dostatečně. Mikrobiologové doporučují prát je klidně i každé tři dny. Dokonce i některé plastové sprchové závěsy lze prát v pračce. To samé platí pro většinu koupelnových předložek a koberečků. Pokud je do pračky dát nemůžete, vyčistěte je v umyvadle nebo ve vaně. Nezapomeňte všechna pravidla naučit také ostatní členy domácnosti, aby vaše snaha nevyšla vniveč. Pokud se vám plíseň v bytě už objevila, zde je několik tipů, jak se jí zbavit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod