Jak oloupat brambory bez velké námahy? Na klasické škrábání zapomeňte
Loupání brambor štve téměř každého. Pokud vaříte oběd pro celou rodinu, musíte jich oškrábat opravdu hodně. Problém je, že velké množství brambor budete zpracovávat dlouho. Řešením je zapojit do loupání všechny členy domácnosti, nebo zkusit následující metodu, která vám ušetří spoustu času.
Zapomeňte na klasické škrábání brambor
Škrábání brambor škrabkou či nožem zabere člověku nějaký čas a rozhodně nejde o zábavnou činnost. Navíc si u toho ještě zašpiníte ruce a někdy i stůl či kuchyňskou linku. Zkuste brambory zbavit slupek jednoduchým způsobem, který vám vezme pouze minimum času.
Příprava
K jednoduchému loupání brambor si přepravte hrnec, ostrý nůž a samozřejmě brambory. Následující metoda nebude obtížná, ale měli byste si dát velký pozor, abyste se nepořezali nožem. Stačí malá nepozornost a můžete se snadno říznout.
Nařízněte brambory nožem
Měli byste si před odstraňováním slupek dobře vysušit ruce, aby vám z nich brambora nevyklouzla. Vezměte si do ruky nůž a opatrně nařízněte bramboru v jejím středu. Řez veďte dokola v jedné rovině. Skončíte tam, kde jste s ním začali. Nebojte se trochu přitlačit, ale pouze na povrchu. Tímto způsobem nařízněte všechny brambory. Pokud jste zruční, bude vám to trvat pouze malou chvilku.
Dejte brambory do hrnce
Pokud máte všechny brambory kolem dokola naříznuté, vložte je do dostatečně velkého hrnce. Brambory zalijte vodou, kterou přivedete k varu. Poté slijte vodu do umyvadla a brambory opláchněte ve studené vodě. Měly by být zchlazené, abyste s nimi mohli dále pracovat.
Slupku stáhněte jednoduše prsty
Čeká na vás poslední úkol, který bude nejjednodušší a nejzábavnější. Vezměte si do rukou bramboru. Svými prsty jemně stáhněte jednu polovinu slupky od místa, kde jste bramboru nařízli. Následně se stejným způsobem zbavte i druhé poloviny slupky. Takto oloupejte všechny brambory a pak je dejte zase do hrnce, zalijte vodou a vařte klasickým způsobem. Dále čtěte: Jak louskat tvrdé vlašské ořechy?