Čau čau sice připomíná medvídka i lva, do rodin s dětmi se ale moc nehodí

 Mazlíčci 
10. listopadu 2019 13:03 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Čau čau je uzavřený samorost Depositphotos
I když vypadá skoro jako lev nebo medvěd, může být psí plemeno čau čau věrným parťákem. Ideální je do rodinného domu se zahradou. Je dobrým hlídačem. Příliš se ale nehodí k dětem.

Oranžový medvídek nebo červený lev s modrým jazykem, tak někomu může připadat čau čau. Povahou patří k uzavřeným samorostům a jeho přízeň si musíte získat. Pes se nerad seznamuje a nerad komunikuje s cizími lidmi, takže to nebude snadná cesta.

Ne k dětem

Také nemá rád rozkazy a omezování, takže vás čeká spousta práce. Počítejte ale s tím, že když si rasa oblíbí jednoho člověka domácnosti, ke svému pánovi tíhne velkou a bezmeznou láskou. Příliš se ale nehodí k dětem. U výchovy je potřeba být trpělivý. Pes je věrný, zdrženlivý, ale také tvrdohlavý, nezávislý a inteligentní.

V některých případech může být agresivní, když hlídá svého pána. Proto je dobrým hlídačem a určitě odstraší nejednoho lumpa, který psa potká na zahradě. Čau čau má rád pohyb, není dobré s ním ale plavat, protože by jeho huňatá srst pojmula hodně vody. Hodí se do zahrady, ale musí mít přístup k lidem, aby se necítil sám. Nemusíte se s ním vrhat do velkých sportovních výkonů, ale procházky má rád.

I když je objemem velký kvůli své chundelaté srsti, patří mezi střední psy a v kohoutku mívá kolem půl metru. Vážit může kolem 30 kilogramů. Dožívá se věku až 15 let. Nejtypičtější zbarvení srsti je plavá barva, černá a červená. Zvíře musíte pravidelně kartáčovat, protože má velmi hustou srst. V létě je potřeba dbát na to, aby měl pes dostatek vody a stínu, protože se může lehce přehřát. O problémech psů jsme psali zde.

Sklon k obezitě

Čau čau snadno přibírá na váze a má sklon k obezitě. Proto je vhodné psa nepřekrmovat. Doporučuje se vysoce kvalitní suché krmivo rozdělené do dvou jídel denně. Druh krmiva a velikost dávky závisí na ročním období, věku a úrovni aktivity psa.

Plemeno bývá zdravé, oproti jiným rasám má ale vyšší riziko autoimunitních onemocnění a predispozici ke kožnímu melanomu. Z běžných nemocí se může objevit dysplazie kyčelního kloubu, ale také třeba šedý zákal nebo rakovina žaludku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve