Budete mít vánoční strom v květináči? Tady jsou rady, jak jej vybrat a hlavně nezahubit

 Dům 
08. prosince 2019 13:49 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Živé vánoční stromky jsou velmi oblíbené Internet
Vánoční stromek nemusí být jenom řezaný. V poslední době stoupá obliba stromků v květináčích. Tady jsou rady, jak jej nezahubit.

Pěstovat si vlastní vánoční strom je rozhodně ekologičtější, než každoročně kupovat nový. Navíc nepřijdete o typickou vůni jako v případě umělého stromku. Nepočítejte ale s tím, že bude zdobit byt celé týdny.

Raději menší

Mějte na paměti, že se jehličnan postupně vytáhne až o dvě výšky kmene. Proto si ze začátku kupte raději menší stromek. Zahradnictví obvykle nabízejí výšky od 45 do 170 cm. 

Vybírejte podle kořenů

Pokud hodláte svůj vánoční strom na jaře zasadit, pak je potřeba se pořádně zaměřit na jeho kořeny. Některé stromy jsou totiž sázené narychlo a mají radikálně zkrácené kořeny. A to znamená, že pro další pěstování už nejsou vhodné. Pokud má strom bohatě rozvětvené kořeny, jemnější a vcelku, jde o kvalitní dřevinu, která vydrží další přesazování. 

Jaký strom vybrat

V zahradnictvích nejčastěji nabízejí jedličku, smrk pichlavý nebo borovici. Ta však roste poměrně rychle, takže počítejte s tím, že příští rok už se vám také do bytu nemusí vejít. Nejhezčí tvar tvoří jedle normandská, která mívá symetrický kuželovitý vzrůst a husté větve. 

Méně topení 

Jakmile si stromek koupíte, nechejte ho týden v chladné, světlé chodbě, aby přivykl vyšší teplotě. Ideální je najít několik tepelných zón: od místa s teplotou těsně nad bodem mrazu až po téměř pokojovou teplotu. Teprve potom jej umístěte do pokoje, kde bude přes Vánoce. V žádném případě však ne k radiátoru nebo krbu. A pokud máte doma více než dvacet stupňů, počítejte s tím, že vám v teple nevydrží dlouho. Snížíte-li teplotu v místnosti pod 20 stupňů Celsia a méně, můžete se z jeho krásy těšit i týden. 

Nezapomínejte na zálivku

Vzhledem k tomu, že jde o živý jehličnan, nezapomínejte na pravidelnou zálivku. Stačí jednou za dva dny. Několikrát denně jej také roste, abyste zvýšili vzdušnou vlhkost. To samé můžete dopřát i řezanému vánočnímu stromku. Jak se o něj starat, jsme psali zde. Jakmile stromek odstrojíte, opět jej postupně zvykejte na chladný vzduch. A po týdnu jej odneste na původní místo. Pokud by venku v tu dobu panovaly kruté mrazy, bez obav nechte jehličnan uvnitř studené chodby déle.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47