Božská Panna Cotta
Ostatní
30. srpna 2015 23:03
/
redakce
📷
1 fotografie v galerii
Tradiční italský moučník z vařené smetany. / Wikimedia Commons/Zyance
Panna cotta je možná jeden z nejjednodušších dezertů, se kterými se kdy setkáte. To ovšem neznamená, že byste mu neměli věnovat pozornost. Tato původně italská smetanová lahůdka má jemnou chuť, kterou si můžete doladit podle vlastního gusta. V létě je nejlepší kombinovat panna cottu s ovocem, v zimě zase sáhněte po medu nebo skořici.
Ingredience:
500 ml smetany ke šlehání
4 plátky želatiny
40 g cukru
1 vanilkový lusk
maliny nebo jiné drobné ovoce na ozdobu
Postup:
Do studené vody nebo mléka dáme rozpustit želatinu. Mezitím si připravíme čtyři skleničky či menší misky a svaříme smetanu: do hrnce vlijeme polovinu celkového množství smetany, přidáme cukr a dřeň z vanilkového lusku, vydlabaný lusk a vše pomalu přivedeme k varu. Občas dobře promícháme - smetana se nesmí připálit.
Hrnec stáhneme z plamene, směs necháme mírně prochladnout a poté do ní přidáme vymačkanou želatinu (namísto plátků můžeme použít i jemně mletý prášek, čtyři plátky odpovídají dvěma lžičkám prášku). Jakmile se želatina rozpustí, přecedíme směs přes jemné sítko.
Zbytek smetany ušleháme do polotuha a spojíme ji se svařenou vanilkovou směsí. Hmotu vlijeme do připravených sklenek nebo mističek a 4 až 6 hodin necháme v chladu tuhnout.
Při podávání zdobíme malinami či rozvarem z jakéhokoli drobného ovoce. Pokud chceme vanilkovou variantu obměnit, můžeme do smetanového základu přidat třeba lžíci medu či limetkové šťávy.
Ingredience:
500 ml smetany ke šlehání
4 plátky želatiny
40 g cukru
1 vanilkový lusk
maliny nebo jiné drobné ovoce na ozdobu
Postup:
Do studené vody nebo mléka dáme rozpustit želatinu. Mezitím si připravíme čtyři skleničky či menší misky a svaříme smetanu: do hrnce vlijeme polovinu celkového množství smetany, přidáme cukr a dřeň z vanilkového lusku, vydlabaný lusk a vše pomalu přivedeme k varu. Občas dobře promícháme - smetana se nesmí připálit.
Hrnec stáhneme z plamene, směs necháme mírně prochladnout a poté do ní přidáme vymačkanou želatinu (namísto plátků můžeme použít i jemně mletý prášek, čtyři plátky odpovídají dvěma lžičkám prášku). Jakmile se želatina rozpustí, přecedíme směs přes jemné sítko.
Zbytek smetany ušleháme do polotuha a spojíme ji se svařenou vanilkovou směsí. Hmotu vlijeme do připravených sklenek nebo mističek a 4 až 6 hodin necháme v chladu tuhnout.
Při podávání zdobíme malinami či rozvarem z jakéhokoli drobného ovoce. Pokud chceme vanilkovou variantu obměnit, můžeme do smetanového základu přidat třeba lžíci medu či limetkové šťávy.
Kam dál?