Božská Panna Cotta
Ostatní
30. srpna 2015 23:03
/
redakce
📷
1 fotografie v galerii
Tradiční italský moučník z vařené smetany. / Wikimedia Commons/Zyance
Nejnovější
Ingredience:
500 ml smetany ke šlehání
4 plátky želatiny
40 g cukru
1 vanilkový lusk
maliny nebo jiné drobné ovoce na ozdobu
Postup:
Do studené vody nebo mléka dáme rozpustit želatinu. Mezitím si připravíme čtyři skleničky či menší misky a svaříme smetanu: do hrnce vlijeme polovinu celkového množství smetany, přidáme cukr a dřeň z vanilkového lusku, vydlabaný lusk a vše pomalu přivedeme k varu. Občas dobře promícháme - smetana se nesmí připálit.
Hrnec stáhneme z plamene, směs necháme mírně prochladnout a poté do ní přidáme vymačkanou želatinu (namísto plátků můžeme použít i jemně mletý prášek, čtyři plátky odpovídají dvěma lžičkám prášku). Jakmile se želatina rozpustí, přecedíme směs přes jemné sítko.
Zbytek smetany ušleháme do polotuha a spojíme ji se svařenou vanilkovou směsí. Hmotu vlijeme do připravených sklenek nebo mističek a 4 až 6 hodin necháme v chladu tuhnout.
Při podávání zdobíme malinami či rozvarem z jakéhokoli drobného ovoce. Pokud chceme vanilkovou variantu obměnit, můžeme do smetanového základu přidat třeba lžíci medu či limetkové šťávy.
Kam dál?